NRK Meny

Hjemmesvake Aalesund kjemper for sikker plass

Aalesund må ha tre poeng i hjemmekampen mot Bodø-Glimt dersom laget skal klatre opp på sikker plass i eliteserien.

Aafk-jubel

Det har vært lenge mellom jubelscenene for Aalesund på hjemmebane. Søndag møter laget Bodø-Glimt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix
Trond Vestre
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Før kampen søndag ligger Aalesund på den usikre kvalifiseringsplassen med bare Sandnes-Ulf og Brann bak seg på tabellen.

Brann tapte mot Lillestrøm fredag og ligger fortsatt tre poeng bak Aalesund mens Sandnes-Ulf er helt sist i eliteserien, fem poeng bak Aalesund før denne runden. Men Aalesund står med begge beina i nedrykksstriden og er avhengig av å snu den dårlige trenden.

Mot Lillestrøm i forrige runde hadde Aalesund seieren i lomma, men Lillestrøm utliknet like før slutt.

– Det er veldig, veldig bittert. Det hadde gitt oss mer selvtillit om vi hadde vunnet, sa Aalesund-trener Jan Jönsson etter kampen.

Nedrykksstrid

Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen

Bodø Glimt og trener Jan Halvor Halvorsen har tapt de fire siste kampene og trenger poeng i Ålesund for å holde unna nedrykksspøkelset.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Også Bodø-Glimt er på full fart mot nedrykksstriden. Bodø/Glimt har tapt de fire siste kampene i eliteserien, og laget har bare ett poeng på de seks siste kampene.

Dersom Bodø-Glimt taper mot Aalesund og Haugesund tar minst ett poeng borte mot Sarpsborg 08 er det Bodø-Glimt som overtar den usikre kvalifiseringsplassen i eliteserien.

Etter 4–3 tapet hjemme mot Sarpsborg 08 i forrige kamp gjorde Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen det klinkende klart hva som er målet.

– Det er å ha tre lag bak oss i november. Målet har aldri vært å vinne serien, for da hadde jeg vært bekymra, sa Halvorsen til NRK.

Det tilsvarende oppgjøret i vår endte 1–1. De to lagene har møtt hverandre ni ganger i eliteserien. Fire av kampene har endt uavgjort.

Begredelig på hjemmebane

Jönsson

Aalesund og trener Jan Jönsson har muligheten til å snu den dårlige trenden på hjemmebane mot Bodø-Glimt.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

For Aalesund handler det også om å snu en svært begredelig hjemmestatistikk denne sesongen.

Aalesund har vunnet bare én av sine ni hjemmekamper i eliteserien så langt i år. Seieren kom mot Sandnes-Ulf 12 juni da Aalesund vant 3–0.

Bare Brann med sine tre poeng har tatt færre enn Aalesund sine sju poeng hjemme i år.

Måltørke første halvtimen

Aalesund trenger kanskje også noen tidlige scoringer dersom laget skal snu en annen dårlig trend.

Aalesund har bare scoret ett mål i den første halvtimen av kampen denne sesongen. Ingen andre lag har scoret færre enn fire.

Aalesund har scoret 13 av sine 17 mål denne sesongen etter pause.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.