NRK Meny
Normal

–Staten må ta over

–Skal det bli fart i planene om å oppgradere kystveien fra Møre og Romsdal og sørover til Hordaland, må staten ta over jobben, sier Hareidsordføreren.

Anders Riise

Anders Riise (H) vil at Staten overtar jobben med å skaffe Vestlandet bedre veier

Foto: Trond Vestre / NRK

Det har i mange mange år vært arbeidet med å få bygget bedre veier langs kysten mellom Bergen og Trondheim. Men i hvert fylke har det vært sterke interesser som har hindret framdrift. Nå går flere politikere i Sogn og Fjordane inn for at Staten skal ta over ansvaret og det støtter ordfører Anders Riise (H) i Hareid.

Fylkeskommunene klarer det ikke

–Fylkeskommunene har vist at de ikke klarer å samarbeide godt nok. Derfor støtter jeg forslaget fra Sogn og Fjordane,sier den nyvalgte Hareidsordføreren.

Anders Riise

Anders Riise har gitt opp fylkeskommunenes rolle i å få til ny vei langs kysten

Foto: Terje Reite / NRK

I hvert fylket har det i mange år vært arbeidet for å få til nye og bedre veier og det er flere eksempel på at det har blitt bygd,men uten at det er en overordnet målsetting. Derfor vil Riise også at hele planen om en ny Kystvei skal få ett navn som alle kan forholde seg til.

Kan gi bedre ferjer

Dersom Staten overtar ansvaret vil det også føre til bedre ferjer. I dag er det fylkeskommunene som har ansvaret for ferjedrifta , men hvis Staten overtar setter de andre krav til ferjematieriellet.

Ullensvang

Bilferja Ullensvang i sambandet Hareid-Sulesund har stadig vekk tekniske problem

Foto: Silje Steinnes Bjerknes / NRK

Ferjesambandet Hareid-Sulesund er for eksempel det største fylkesdrevne sambandet i landet og trafikkeres blant annet av ei 35 år gammel ferje som stadig har driftstans.

Riksveier gir oppgradert status

Anders Riise viser også til at riksveier har høyere status enn fylkesveiene. Han er ikke i tvil om at det blir bedre og nevner fylkesvei 60, fylkesvei 64 mellom Åndalsnes og Kristiansund og fylkesvei 65 på indre Nordmøre som eksempel på strekninger som Staten kan ta over for å få fortgang i utbedringer.

Vil erstatte flere ferjeruter med vei og bru

Kjempar om E39