–Nå må vi tørre å vise lederskap

I dag blir avtalen om en stor regionkommune på Nordre Sunnmøre klar. Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund sier det er nå jobben starter. For å få gjennomslag i befolkningen, må det vises politisk lederskap.

I dag blir avtalen om en storkommune på Sunnmøre klar

I dag blir den nye avtalen om en storkommune på Sunnmøre klar.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ti ordførere fra Nordre Sunnmøre er samlet på Finnøya i Sandøy for å legge siste hånd på en foreløpig avtale om en ny stor regionkommune. Tirsdag ble det klart at kommunen skal hete Ålesund og at rådhuset og kommuneaminstrasjsonen skal ligge i bysentrum.

Fornøyd- tross alt

Onsdag ettermiddag drar de ti ordførerne hver til sitt og fredag møtes de gjen for å signere det som kan bli en historisk avtale.

Ordfører Harry Valderhaug (Krf) i Giske

Ordfører Harry Valderhaug (Krf) i Giske er fornøyd tross alt

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører Harry Valderhaug (KrF) i Giske sier det er noen kompromisser, men også et uttrykk for alle fellesnevnerne og fellesinteressene i regionen. Så han er fornøyd. Torsdag skal kommunestyret i Giske ta stilling til om avtalen skal legges frem for folkeavstemning.

Nå starter jobben

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund har måttet tåle en del kritikk fra folk i Ålesund for å ha satt ålesundnavnet i spill, men det er nå på plass og hun ser fremover.

Eva Vinje Aurdal

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund mener det nå er viktig å vise politisk lederskap

Foto: Trond Vestre / NRK

– For at avtalen skal bli noe av, må vi som har vært med på den stå frem med den kompetansen vi har fått og gi innbyggerne våre råd, sier Vinje-Aurdal. Vå må tørre å vise lederskap og peke på hva som er best for Sunnmøre.

Det florerer med avtaler

Mange av kommunene som nå forhandler om å bli med i en stor regionkommune har også snakket med andre. Noen har både to og tre avtaler. Ordfører Dag Olav Tennfjord (H) i Skodje sier det er viktig å løfte blikket for å løse samfunnsoppgavene som ligger foran.

– Nå skal vi opp og spille i en annen divisjon, sier Tennfjord.

Suksess eller fiasko?

Jim Arve Røssevoll

Ordfører Jim Arve Røssevoll i Sula sier det blir vanskelig å gå på tvers av det folk i Sula stemmer 19.mai

Foto: Trond Vestre / NRK

Om det skal bli en stor regionkommune avhenger av hvert enkelt av de ti kommunestyrene bestemmer. Noen kommuner skal ha innbyggerhøinger andre folkeavstemninger før de svarer. Ordfører Jim Arve Røssevoll (Ap) i Sula viser til at de skal ha folkeavstemning 19. mai

– Det sitter langt inne å skulle gå på tvers av det innbyggerne råder oss til, sier han