Hopp til innhold

«Menneskelig sjøpattedyr» fanget megatorsk

Simen Wilberg sier at det aldri har vært så vakkert under vannskorpa i sunnmørsfjordene som nå. – Det var som å være i verdensrommet, beskriver han. Nå håper Wilberg å få flere interessert i fridykking og undervannsjakt.

Simen Wilberg med torsken

SJEKK TORSKEN: Fridykker Simen Wilberg satt ny personlig rekord da han fanget dette beistet.

Foto: Frivannsliv/PRIVAT

Undervannsdykking i Volda

FARGERIKT: Det er en rik flora også under vann.

Foto: Frivannsliv/PRIVAT

Nylig besøkte fridykking- og undervannsjaktklubben Frivannsliv fjordene utenfor Volda på Sunnmøre i fire dager, og det er ingen tvil om at torsken fortsatt vokser seg stor i havet.

– Det ble en ny personlig rekord for meg med en torsk på 17 kilo, forteller fridykker, Simen Wilberg.

Han og resten av gjengen pleier å besøke Sunnmøre tidlig hvert år, men synet som ventet han i år tok nesten den særs nødvendige pusten fra han.

– Det var rett og slett helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd så mye fisk og så klart vann. Vi kunne se 30 meter rundt oss under vann, det var som å være i verdensrommet, beskriver han.

Jaktteknikk: – Blir som et sjøpattedyr

Simen Wilberg og torsken

SJØPATTEDYRET: Simen og torsken på vei mot overflaten.

Foto: Frivannsliv/PRIVAT

For å fange en 17 kilo tung torsk med harpun kreves en helt spesiell teknikk. Wilberg forklarer:

– Det gjelder å finne roen i overflaten, og når du holder pusten under vann er du helt lydløs. Det kommer ikke en boble, og du kan komme tett på fisken. Når du har funnet ut hvor fisken er gjelder det å synke lydløs ned over den, der har torsken en blindsone.

– Man blir som et sjøpattedyr. Du kan være utrolig selektiv og bestemme deg for akkurat hvilken fisk du vil ha som mat, sier han.

– Trenger ikke å være supermann

Simen Wilberg med fangsten

FANGST: Simen Wilberg viser stolt frem fangsten fra Volda.

Foto: Frivannsliv/PRIVAT

Til tross for den tilsynelatende avanserte tilnærmingen til å fange fisk, mener Wilberg at selve fridykkingen ikke krever de store ferdighetene.

– Du trenger ikke å være godt trent for å holde pusten lenge, og det er noe kroppen lærer seg veldig raskt. Man trenger ikke å være supermann, mener han.

– Den flotteste naturen i landet finner man under vannskorpa. Det er fra null til én meter under vann det er høyest tetthet av liv, legger han til.

Sammen med resten av pådriverne i Frivannsliv, planlegger han å holde flere kurs.

– Det er stor interesse for fridykking og undervannsjakt, og vi blir nedringt av folk som vil at vi skal holde kurs. Vi skal ha kurs i Molde i juni og folk begynner virkelig å få opp øynene for det, sier fridykkeren.

Se video fra fiskejakten i Volda: