«Galopperende kraftledninger» førte til strømbrudd

Statnett mener snø kombinert med vind skapte så mye is på kraftledningene på Sunnmøre, at ledningene kortslutta og ga omfattende strømbruddet. «Galopperende kraftledninger» heter fenomenet.

Galopperande kraftledning

Når snø og vind blir kopla sammen på kraftledninger, kan fenomenet «galopperende kraftledninger» oppstå. Dette skjedde på Sunnmøre i dag, mener Statnett.

Foto: Statnett / Illustrasjon

Strømbruddet kom i nærheten av kraftstasjonen på Ørskog, og fenomenet kalles galopperende kraftledninger.

– «Galopperende kraftledninger» oppstår i dette tilfellet av at det har lagt seg is på kraftledningene og hvis det da kommer vind i tillegg begynner kraftledningene å bevege seg. Da slår kraftledningene sammen og det oppstår en kortslutning, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett.

– Bør ikke Statnett kunne forutse at ved et slikt værlag vi har så kan slikt oppstå?

– Ising oppstår ganske hurtig og det er vanskelig å forsikre seg mot. I visse tilfeller fjerner vi isen og snøen fra kraftledningene, men da må vi koble ut kraftledningene for å gjennomføre operasjonen. I dette tilfellet datt isen ned av seg selv.

Sårbar kraftforsyning

Martha Hagerup Nilson

Martha Hagerup Nilson er kommunikasjonssjef i Statnett.

Foto: Statnett

Bruddet rammet 90.000 strømabonnenter og til sammen mer enn 140.000 innbyggere på Sunnmøre, da det oppstod feil på den 10 mil lange hovedledningen mellom Sunndalsøra og Ørskog.

De fleste fikk strømmen tilbake etter kort tid, men de siste kundene måtte vente i over halvannen time før krafta var tilbake.

Det omfattende strømbruddet på Sunnmøre viser at fylket har en svært sårbar kraftforsyning, mener beredskapssjef Stine Sætre hos fylkesmannen og NVE.

Martha Hagerup Nilson sier det er an alvorlig situasjon og at det nettopp er derfor man bygger kraftledningen fra Ørskog til Sogndal, for å trygge strømforsyningen.

– Vi er klar over at forsyningssikkerheten til Sunnmøre er dårligere enn det Statnett liker.