Hopp til innhold

«Bunadsgeriljaen» på Nordmøre

Oppsummert

«Bunadsgeriljaen» vart oppretta i forbindelse med nedlegginga av fødeavdelinga i Kristiansund.

 • Slutter som daglig leder

  Marie Grødahl Brekkan slutter som daglig leder i Bunadsgeriljaen på årsmøtet 9.februar. Hun slutter av hensyn til jobb og familieliv. Bunadsgeriljaen som jobber for en bedre føde-, og barselomsorg i Norge, vil inntil videre fungere uten daglig leder, og vil omorganisere seg etter valg av nye styremedlemmer på årsmøtet.

  Marie Grødahl Brekkan, Kjerkol-besøk.
  Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK
 • Sender skriftlig klage til Helse- og omsorgsdepartementet

  Barselopprøret sender skriftlig klage til Helse- og omsorgsdepartementet. Klagen er signert av seks organisasjoner, deriblant Bunadsgeriljaen (bildet). Bakgrunnen er en kommentar helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kom med på NRK-programmet Helgemorgen i slutten av november. Hun sa da at det var «skremmeretorikk» at fødsels- og barselomsorgen var organisert i strid med det som gir trygghet og kvalitet for norske kvinner.

  – Vi må kunne påpeke svakheter og uttrykke våre bekymringer uten å bli anklaget for å drive med skremmeretorikk. En slik utvikling er skadelig for brukermedvirkningen på helsefeltet, sier leder Aida Leistad Thomassen i Barselopprøret.

  Femihelse, Bunadsgeriljaen og Barselopprøret demonstrerer 27. april foran Stortinget for bedre kvinnehelse
  Foto: Selma Haaland / Selma Haaland
 • Går av som daglig leder

  Daglig leder i Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, går av. Solvik startet Bunadsgeriljaen i 2019, og når de nå endrer struktur fra å være en frivillig organisasjon til å bli en medlemsorganisasjon, finner hun det naturlig med en endring i ledelsen. Nestleder Marie Grødahl Brekkan overtar inntil videre som daglig leder.

  Anja Cecilie Solvik utanfør fødeavdelinga i Kristiansund
  Foto: privat
 • Underskriftskampanjen overrekkes til helseministeren

  Bunadsgeriljaen skal i dag overrekke 16 352 underskrifter til helseminister Ingvild Kjerkol.

  Underskriftskampanjen, for å bevare fødeavdelingen i Kristiansund, ble startet av Bunadsgeriljaen da det ble kjent at avdelingen ble midlertidig stengt i januar 2021. Fødeavdelingen ble stengt fordi den manglet jordmødre og gynekologer. Fødende måtte derfor reise til nabobyen Molde. Bunadsgeriljaen sier at underskriftskampanjen er et folkekrav om å gjenåpne og å bevare fødeavdelingen i Kristiansund for all fremtid.

  sykehus-kristiandund
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Blir medlemsorganisasjon

  Bunadsgeriljaen som ble startet for å berge fødeavdelingen i Kristiansund, organiserer seg og innfører medlemskontingent, sier daglig leder Anja Cecilie Solvik. Hun sier det er behov for en permanent interesseorganisasjon for fødetilbud sett fra fødende kvinner sitt perspektiv.

  Anja Cecilie Solvik i Hurdal
  Foto: NRK
Molde sykehus

Sender fødende fra Nordmøre til Molde

Kjersti Toppe

Til kamp mot grådige leger

Leiar i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, tok ordet under styremøtet i Helse Møre og Romsdal i dag.
Anja Cecilie Solvik ble intervjuet i demonstrasjonstoget.