– Visning av «Bølgen» i Geiranger vil skape frykt

Nordisk Film mener «Bølgen» bidrar til økt oppmerksomhet på beredskap. Styrelederen for Åknes Tafjord beredskap syns derimot at filmen vil skremme folk unødvendig.

Filminnspilling Geiranger

Kristoffer Joner spelar eine hovudrolla i «Bølgen». Filmen blir vist utendørs i Geiranger 26. august.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– Vi har brukt mye tid på å skape trygghet, spesielt blant barn og unge, i over ti år. Å blåse dette opp på storskjerm i Geiranger vil skape mer frykt for det som kan skje. Det trenger vi ikke, sier styreleder og politiker Frank Sve.

Actiondramaet «Bølgen» er fiksjon, men med et realistisk bakteppe. Filmen skal være et nervepirrende actiondrama.

Det er Tafjordulukka i 1934 og faren for fjellskred på Åkneset på indre Sunnmøre som ga filmskaperne ideen om å lage en katastrofefilm fra nettopp dette området.

– Ikke gir opp tabloid hendelse

Frank Sve

Styreleder i Åknes Tafjord bereskap er skeptisk til at filmen «Bølgen» skal ha førpremiere i Geiranger.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Filmen Bølgen får førpremiere i Geiranger 26. august. Det blir en åpen visning, utendørs i mørket om kvelden. Det er Sve skeptisk til.

– Jeg er svært lite interessert i at det skal skje. Vi bør fokusere på beredskap, ikke gire opp en tabloid hendelse, sier han.

Sve er ikke redd for at folk skal se filmen, og oppfordrer ikke folk til å boikotte den – men han er sterkt imot at filmen skal promoteres med førpremiere i Geiranger.

– Filmskaperne skulle blitt fraråda å vise filmen i Geiranger.

Beredskapen

Under Åkneskonferansen 2015 ble det annonsert at førpremieren blir lagt til Geiranger. Konferansen tar også for seg status for 15 års arbeid med risikokartlegging, overvåkning og beredskap mot skred og flodbølger.

Situasjonen for Mannen i Rauma, nye evakueringssoner i forbindelse med Åkneset og premieren av katastrofefilmen «Bølgen» aktualiserer temaet.

Midt i Geirangerfjorden, ikke langt fra tettstedet Hellesylt og Norges største turistmagnet Geiranger, ligger fjellpartiet Åkneset. Fjellpartiet har en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse.

Når fjellskredet går på Åkneset kan en flodbølge rasere tettsteder som Geiranger og Hellesylt.

Utvider evakueringssone

Jan Ove Tryggestad

Jan Ove Tryggestad (Sp) at han har store forventninger til filmen.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

I en pressemelding fra Nordisk Film sier ordføreren i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad (Sp) at han har store forventninger til filmen.

– Jeg tror at filmen vil være med å sette problematikken med ustabile fjellmasser og flodbølger på kartet sier ordføreren.

På pressekonferansen opplyser politiet at en ny sikkerhetssone vil berøre flere tusen på tettsteder på Sunnmøre, dersom Åkernesremna skulle utvide seg.

Tryggestad sier til Dagbladet at han er kjent med at sikringssonene skal skjerpes.

– Det har ikke kommet nye opplysninger om oppskyllingshøyde, men nye krav til evakueringssone i tråd med statens politikk om høyere beredskap, bekrefter ordføreren til avisa.