NRK Meny
Normal

– Viktig å ta vare på demokratiet

Fylkesmann Lodve Solholm har politikken og demokratiet i ryggmargen. Han håper folk forstår hvor viktig det er å bruke stemmeretten sin i årets valg.

Lodve Solholm

DEMOKRATIET: Lodve Solholm håper på en oppgang i valgdeltakelse under årets valg.

Foto: Gunnar Sandvik

Valglogo

Han har vært med på et valg før, Lodve Solholm. 66-åringen fra Vestnes har et langt politisk liv bak seg hvor han blant annet satt på Stortinget for Frp fra 1989 til 2009.

De siste sju årene har han vært fylkesmann i Møre og Romsdal og politikken og demokratiet betyr mye for Solholm. Selv har han forhåndsstemt, og håper at flest mulig tar turen til valgurnene.

– Jeg er veldig opptatt av dette med demokratiet, og at vi tar vare på det. Vi har slitt i Norge for å bygge opp et demokrati fra 1814 og frem til i dag, og det er så viktig å ta vare på. Først når du bruker stemmeretten kan du være med å påvirke, og hvis du ikke gjør det har du mistet retten til å kritisere, rose og rise, mener Solholm.

– De rømmer fra plasser uten demokrati

Gjennom sin periode på Stortinget har fylkesmannen fått sett flere land der demokratiet ikke har fungert, og er satt til sides.

Han mener demokratiet er ekstra viktig i tider der millioner er på flukt og Europa opplever problemer.

– Det er nettopp gjennom dette systemet vi kan være i stand til å hjelpe folk der ute. At vi er med på å bry oss om de som trenger vår hjelp og trenger vår støtte. Det er gjennom demokratiet vi kan få det til. De som kommer til landet vårt og inn til Europa, de rømmer jo fra plasser der det ikke er demokrati, sier Solholm.

Valgurne

STEMME: Lodve Solholm oppfordrer folk til å bruke sin stemmerett.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Jeg har verdens beste jobb

Han mener vi har Norges styresett å takke for at vi har kommet så langt som vi har i dag.

– For 100 år siden var vi Europas fattigste land, men gjennom gode politiske vedtak og demokratiske valg har vi bygd opp dette landet til å bli blant verdens rikeste, sier Solholm.

Selv synes han det er greit å sitte på sidelinjen og ikke stille til valg.

– Jeg er faktisk glad for at jeg er ferdig med det. Jeg var folkevalgt i 32 år, og synes at jeg har gjort jobben min. Og nå har jeg verdens beste jobb som fylkesmann i Møre og Romsdal.