NRK Meny
Normal

– Vi visste alle at Knut skulle dø

Da Knut Nesbøs liv gikk mot slutten, samlet han bandet hjemme på eget kjøkken - for en siste konsert.

Sent på høsten 2012 visste Jo Nesbø, Espen Stenhammer, Lars Jones og Magnus Larsen jr. i Di Derre at Knut Nesbøs liv gikk mot slutten. De samlet seg til en siste, og svært følelsesladet konsert hjemme hos Knut.

Her sitter brødrene Jo og Knut Nesbø med resten av Di Derre rundt seg. De er hjemme på Knuts kjøkken høsten 2012. De spiller den siste konserten sammen før Knut dør med kreft.

Jeg og de andre visste at Knut skulle dø. Derfor gruet jeg meg til å dra avgårde for denne seansen

Magnus Larsen jr.

Foranledningen til konserten hjemme hos Knut Nesbø høsten 2012, er både trist og spesiell. Knut var alvorlig sjuk, Di Derres plateseslskap visste ikke noe om sjukdommen, og kontaktet Knut og spurte om det var mulig å få gitt ut en samleplate.

Det forteller bassisten i bandet, Magnus Larsen, til NRK.

Da bandmedlemmene diskuterte utgivelsen, med Knuts kamp mot sjukdommen som faktor på sidelinja, var det Knut som fikk avgjøre.

– Knut sa kjør på, forteller Magnus Larsen.

2006: Jo Nesbø samler Di Derre for sommerturne og samleplate

Knut Nesbø og Magnus Larsen jr.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Siste kveld - siste tone

I går ble samleboksen «Historien om et band lansert». Boksen inneholder en 30 minutter lang seanse fra Knut Nesbøs kjøkken. Den er bildelagt med bandets private videoklipp opp gjennom årene, som til nå ikke har vært vist offentlig.

Magnus Larsen forteller at han gruet seg tungt til å stemme bassen for å spille sammen med Knut Nesbø og hele Di derre for aller siste gang.

Men så var Knut slik han alltid pleide å være, den kvelden også

Magnus Larsen jr.

– Det var veldig spesielt. Jeg og de andre visste at Knut skulle dø. Derfor gruet jeg meg til å dra avgårde for denne seansen. Men så var Knut slik han alltid pleide å være, den kvelden også. Det ble en veldig hyggelig kveld. Men du ser på blikket Jo retter mot broren Knut i videoen, at det er svært sterke følelser i sving, forteller Larsen.

NRK har fått tillatelse fra Jo Nesbø til å vise et utdrag fra den 30 minutter lange videoen. Det som ved første øyekast kan se ut som en alvorlig og tung seanse, er i følge Magnus Larsen noe helt annet.

– Det var et alvor rundt det hele, men det løsna godt etter hvert, sier Larsen og forteller at det ble tullet mye utpå kvelden og skålinga tok seg opp for hver låt som ble spilt.

Knut hyret inn egen reservegitarist

Du ser på blikket Jo retter mot broren Knut i videoen, at det er svært sterke følelser i sving

Magnus Larsen jr.

Magnus fikk vite fra Knut at han var alvorlig sjuk sommeren 2012.

– Det skjedde før en spillejobb i Kristiansund. Da hadde Knut på egenhånd hyret inn en reservegitarist, for å være på den sikre siden. Knut var selve motoren i bandet og uten at Knut hadde ønsket det, hadde utgivelsen av samleboksen vært utenkelig, forteller Larsen.

Spiller for Molde-fansen før cupfinalen

Nå har bandet fått Unni Wilhelmsen som gitarist for Knut Nesbø og skal snart på scena for å spille igjen. Det skjer i forbindelse med at Molde møter Rosenborg i cupfinalen 24. november.

– Ja, vår første jobb med Unni blir festen før cupfinalen det. Det blir rart, men det blir også riktig på en måte, sier Magnus Larsen og utdyper:

– Brødredynamikken forsvinner og ting blir anderledes, men linken mellom Jo og unni blir spennende, sier han og legger til at bandet ikke har diskutert fremtiden utover konsertene de skal sommeren 2014.

Cupfinalekonserten 23. november blir Di Derres femte for Molde-supportere i Oslo.

– I 1989 kranglet vi oss til en jobb på Felix, i 94 hadde vi selve cupfinalelåta og 2005 og 2009 var vi blitt fast innslag. I år er vi nok en gang med på moroa, avslutter Larsen.

Albumet Gym ble lansert i 1996 og NRK Møre og Romsdal laget denne nyhetssaken om albumslippet. Reporter Ove Lervik og fotograf Per Jarle Heggdalsvik fikk bandet til å sette musikk til innslaget. Låta Di derre valgte, var Faren til Ivar. Stedet er Langmyra skole i Molde.

Faren til Ivar - Di Derre anno 1996