– Vi trenger en beslutning

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl mener politikerne nå har et ansvar for å holde følelsene under kontroll, slik at prosessen med lokalisering av nytt sykehus blir landet.

Torgeir Dahl

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, håper avgangen til administrerende direktør Astrid Eidsvik torsdag ikke vil forsinke tomtevalget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Torsdag ettermiddag ble det kjent at administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, gikk på dagen etter det hun sier er upassende innblanding fra Helse Midt-Norge i innspurten av arbeidet med plasseringen av det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Styreleder i Helse Midt-Norge Ola H. Strand bekreftet torsdag at det har vært en uenighet mellom Eidsvik og dem, men avgangen kom likevel overraskende på styrene i de to helseforetakene.

Les alt om sykehusstriden her.

– Må vise varsomhet

Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øien, krevde torsdag at prosessen med det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal blir stoppet, og deltok i fakkeltog i Kristiansund torsdag kveld for å markere det de mener er overstyring fra Helse Midt- Norge sin side. Markeringen støttes ikke av ordfører i Molde, Torgeir Dahl.

Han sier at han synes avgangen til Eidsvik kommer ubeleilig i sluttfasen av prosessen rundt det nye fellessykehuset, men mener politikerne har et spesielt ansvar for å holde følelsene under kontroll.

– Dette er en uhyre krevende prosess både for helseforetaket, helseregionen og for alle i regionen. Da må vi som politikere og ordfører mane til litt varsomhet og ikke konkludere før vi vet mer om bakgrunnen for denne fratredelsen.

– Mange vil tenke at Kristiansund føler at de nå har tapt, og at Molde tar det mer med ro og har vunnet. Tenker du slik?

– Det er spekulasjoner, og jeg vil ikke speksulere i hva de i Kristiansund føler, sier Dahl.

– Aner du hvilken vei det går?

– Jeg har ment at alle rapportene har vært entydige om at Hjelseth er beste lokalisering. Og da snakker jeg om de rapportene som helseforetaket selv har utviklet. Så har vi merket at rapportene i konklusjonene kanskje har vært litt mindre tydelige enn de har vært i selve behandlingene i de ulike kriteriene. Jeg mener dette går mot Hjelseth. Men det er kun ut fra de faglige rapportene. Så får vi se hva som skjer neste onsdag, sier han.

Frykter ikke at beslutningen blir utsatt

Styreleder i Helse Møre og Romsdal. Stein Kinserdal skal fredag møte administrasjonen. han sier at de fleste er innstilt på at saken skal behandles den 17.desember, men at det da er opp til styret om man skal vedta et utsettelsesforslag eller gå videre.

Dahl frykter ikke at avgjørelsen rundt tomtevalg blir utsatt.

– Jeg tror prosessen nå blir landet. Vi trenger en beslutning på vegne av pasientene og folk sin trygghetsfølelse. Det er et ansvar vi har og det ansvaret må vi ta på alvor, sier han.

Han mener at situasjonen slik den er nå svekker tilbudet.

– Funksjoner svekkes, og pasientene blir taperne. Det kan vi ikke la skje. Nå trenger vi en beslutning, og så får vi gå videre derfra.

Ordføreren frykter at dersom de ikke får prosessen i havn nå så får de ikke noen ny sjanse.

– Nå må vi få dette på plass. Jeg syne d et er voksent at Eidsvik sier at dette må vi få på plass, selv uten henne ved roret, avslutter han.