NRK Meny
Normal

– Vi tar helseforetaket til Haag om vi må

Nordmøringene viste alvor da de holdt nye demonstrasjoner foran sykehuset i Kristiansund fredag.

Demonstrasjonar i Kristiansund

Helse Møre og Romsdals forsøk på å imøtekomme kritikerne av helgestengt barneavdeling, faller ikke i god jord hos de berørte.

Nordmøringene mener alvor. Under demonstrasjonen sa Einar Robert Naas klart og tydelig at de ikke kom til å gi seg. Applausen fylte parkeringsplassen utenfor Kristiansund sykehus.

demonstrasjoner kristiansund

Mange hadde møtte opp for å vise sin misnøye mot helseforetaket fredag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Hvis noen tror at vi har tenkt til å gi oss, da tror de feil. Vi står på til barneavdelingen er åpnet igjen.

– Tror dere at dette er en kamp dere kan vinne?

– Ja, med retten i hånd så vinner vi denne kampen, sier

Han mener at Helse Møre og Romsdal ignorerer norsk lov og barnekonvensjonen.

– Vi gir oss aldri. Vi kjører dette til menneskerettighetsdomstolen i Haag hvis det er nødvendig, men vi regner med at de tar til fornuft, sier Naas.

Til Ålesund eller Trondheim

Barneavdelinga i Kristiansund har vært helgestengt siden oktober i fjor. Helse Møre og Romsdal må spare inn 180 millioner kroner. Helgestenginga sparer 4 millioner.

Martin Unger

Martin Unger, tidligere barnelege, har engasjert seg veldig for denne saken.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Helse Møre og Romsdal står på sitt, de er klare på at dette er en god løsning innenfor de økonomiske og faglige rammene som helseforetaket står ovenfor.

Kronisk syke barn kan måtte reise til Ålesund eller Trondheim for å få behandling i helgene, men enkelte kan bli lagt inn på vanlig sykehuspost for voksne.

Klinikksjef for barn og unge i Helse Møre og Romsdal, Ove Økland, har tidligere sagt til NRK at tilbudet til kroniske barn i Nordmøre og Romsdal er forsvarlig selv med helgestenging i Kristiansund.

Martin Unger, tidligere barnelege, har engasjert seg veldig for denne saken. Han mener også at de har loven på sin side, og at barn har rett til å bli behandlet av spesialister på lik linje med voksne.

Ikke lei av å kjempe

Solvei Marie Solar, Torild Bulgår og Liz Bulgår er ikke slitne av å kjempe.

– Det er viktig å kjempe, så vi må bare fortsette. Vi er heldige og har bare friske barn, m men vi ser jo hva andre går gjennom med sine barn som ikke er friske, sier Solar.