NRK Meny
Normal

– Vi må tenke positivt og finne gode løsninger

Rundt 70 personer møtte frem under folkemøtet om mottak av asylsøkere i kulturhuset i Fosnavåg i Herøy mandag kveld. Christineborg Gjestehus AS har inngått en avtale med Utlendingsdirektoratet (UDI) om å innkvartere 180 asylsøkere.

Folkemøte Herøy

De som møtte frem i kulturhuset i Fosnavåg fikk få konkrete svar. Heller ikke de som driver Christineborg Gjestehus vet når asylsøkerne kommer til Herøy.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Christineborg Gjestehus på Runde skal ha plass til 105 personer og et hybelhus i Tjørvåg vil ha plass til 75 personer.

Berit Tyldum

Berit Tyldum i UDI Midt-Norge.

Foto: Trond Vestre / NRK

– I tillegg er det lagt inn tilbud om 60 plasser for enslige mindreårige fra og med 1. januar 2016, sa Berit Tyldum i UDI Midt Norge.

Et akuttmottak som det er snakk om i Herøy, er et strakstiltak der asylsøkere blir plassert for kort tid, før de blir videresendt til et ordinært asylmottak. I utgangspunktet er det snakk om to måneder, men dette kan bli utvidet til maksimalt seks måneder.

Ordfører Arnulf Goksøyr (H) er styreleder og eier av Christineborg Gjestehus AS gjennom selskapet Goksøyr Eiendom DA. Derfor er varaordfører Camilla Storøy (KrF) ordfører i denne saken.

– Vi vil gjøre hva vi kan

Camilla Storøy

Varaordfører Camilla Storøy ber folk tenke positivt.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi vil gjøre hva vi kan for å håndtere denne akutte og utfordrende situasjonen, sa Camilla Storøy da hun åpnet folkemøtet..

– Jeg ber alle om å tenke positivt og være løsningsorientert. Det har vi tradisjon for her i Herøy. Det er rom for å være uenige, men det er ikke rom for å omtale hverandre uten respekt, sa Storøy.

Berit Tyldum fra UDI Midt Norge orienterte om strømmen av flyktninger til Norge som har eksplodert i løpet av høsten. I uke 46 kom det over 2600 asylsøkere til Norge. Det er først og fremst syrere og afghanere som kommer. Blant enslige mindreårige utgjør syrere 75 prosent av dem som kommer.

Tyldum sa at de var relativt à jour med helseundersøkelsene der det er særlig fokus på.

Spent

Børre Waagan

Børre Waagan er daglig leder i Christineborg Gjestehus.

Foto: Trond Vestre / NRK

Deretter tok nytilsatt daglig leder Børre Waagan i Christineborg Gjestehus ordet. Han hadde ikke mye konkret informasjon å komme med og sa at han er spent på hva som kommer.

– Det vi vet er at vi får et innrykk av 180 personer som kommer. Vi vet ikke hvilken dag, det kan være i morgen, det kan være om noen dager, det er ikke sikkert de har kommet til Norge enda. Men vi er forberedt og dette skal vi håndtere, sa Børre Waagan.

– Men vi har en god dialog med bygdene, med kommunen og med NAV. Dette skal vi klare, sa Børre Waagan.

– Vi vet ikke hvem som kommer. Men det blir ikke bare syrere. Det er en fordel at det er blanding, sa Berit Tyldum i UDI Midt Norge

Minnet om utvandringen til USA

Olav Runde

Pensjonist Olav Runde oppfordret folk til å hjelpe.

Foto: Trond Vestre / NRK

Pensjonist Olav Runde fikk mikrofonen og oppfordret folk til å hjelpe de som kommer. Runde minnet folk om den store utvandringen av nordmenn til USA i andre halvdel av 1800-tallet og første del av 1900-tallet.

– Vi har selv vært i den situasjonen som de som nå kommer til oss. Dette har kommet hurtig på oss, men vi er vant til å hjelpe, sa Olav Runde.

– Vi må ikke sette oss i den situasjonen at vi regner et menneskeliv i kroner og øre, sa Olav Runde.

Etter folkemøtet i kulturhuset i Fosnavåg fortsatte UDI og kommunen sine representanter til Tjørvåg der det var et nytt folkemøte mandag kveld. Tirsdag er det folkemøte på Runde.