NRK Meny
Normal

– Vi må skape et marked for det

Marius Holm i ZERO tror den maritime næringen er villig til å satse på miljøvennlig teknologi om det skapes et marked for det.

Marius Holm, ZERO

ZERO: Marius Holm tror den maritime næringen er villige til å omstille seg.

Foto: magnus gamlem

Daglig leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm, mener at den maritime næringen bør satse på miljøvennlig teknologi i de vanskelige tidene.

Han mener at de tidligere har vist at de er gode til å gripe muligheter og omstille seg.

– Det er en type entreprenørskap og gründerånd i den maritime næringen i Kyst-Norge som gjør at de er lettbeinte. Både rederier og verft, og alle som leverer utstyr, er veldig flinke til å endre seg raskt, sier Holm, og trekker paralleller til da man gikk fra seilskuter, til damp og videre til dieselmotoren.

– Det er klart at det er veldig tungt nå, men når jeg ser hva denne næringen har vært i stand til før, blir jeg optimistisk med tanke på fremtiden, legger han til.

Må skape et marked

Holm opplever at offshoreindustrien og den maritime næringen er opptatt av miljøteknologi og ser mulighetene den gir.

– Det tydeligste eksempelet har vi jo fått i nabofylket med batterifergen som går mellom Lavik og Oppedal. Det heter seg at man ikke kan vedta ny teknologi, men hvis politikerne vedtar det og lager et marked for det, klarer denne næringen og levere det, sier ZERO-lederen.

Frem mot 2020 skal det byttes ut rundt 50 ferger i landet, som Holm mener det må stilles høye miljøkrav til og at den maritime næringen kan ta tak i.

– Det som er samfunnets jobb er å gjøre det spennende for gründere å kaste seg inn i miljøteknologi. Da må vi skape et marked for det.

– De er sultne

Onsdag skal Holm holde et foredrag på Verftskonferansen i Ålesund. Der håper han å overbevise næringen til å ta i bruk miljøvennlig teknologi.

– Jeg skal oppmuntre de. Jeg ser hva de har levert før og de er sultne på å levere nye, utslippsfrie og spennende løsninger i tiden fremover, sier Marius Holm.