Hopp til innhold

– Vi må framsnakke norsk mat

Nina Sundqvist i Matmerk mener norsk mat er i en særstilling, men det er viktig å framsnakke den for å opprettholde produksjonsvolumet.

Nina Sundqvist

Nina Sundqvist mener det er viktig å framsnakke norsk mat slik at norsk produksjon opprettholdes.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Vi har mat som er i en særstilling i verdenssammenheng, sier Nina Sundqvist i Matmerk.

Hun mener den norske maten er unik fordi klimaet i Norge tar knekken på bakterier.

– I tilegg har vi stor avstand mellom gårder som hinder smitte, vi har dyktige bønder som samarbeider godt med sine veterinærer, og vi har friske dyr - summen av dette er helt unikt, sier hun.

Hun mener det er naturlig at nordmenn er opptatt av nærhet til maten vi spiser.

– En franskmann vil helst spise fransk mat, og vi i Norge foretrekker norsk mat, sier hun.

Men 60 prosent av maten som spises i Norge blir importert fra andre land.

– Det er også god mat, men det er viktig å framsnakke vår egen slik at vi opprett holder vår egen produskjon på det nivået det er i dag, sier hun.

– Må tørre å snakke om det vemmelige

Men hun er også opptatt av at nordmenn skal bli flinkere til å snakke om alle sider ved maten vi får på bordet.

– Skal vi legge all fakta på bordet så må vi også snakke alt. I Norge liker vi ikke å snakke om antibiotikabruk, genmodifisering, veksthormoner, salmonella eller e-coli. Men å bare presentere de fine naturbildene og de lekre matrettene, holder ikke.

– Vi har ingen grunn til å være flaue, vi kan snakke om det som er ubehagelig også, og vi kommer oss lengst ved å være ærlig om norsk trygg mat, sier hun.

– Er det da Matmerk sitt ansvar å snakke om det vemmelige her fordi bøndene ikke tør gjøre det?

– Det er mange som ikke vil snakke om slike ting. Der er Matmerk i en særstilling fordi vi er en uavhengig stiftelse. Gjennom Nyt Norge-merket så er det enkelt for forbrukerne å velge norsk mat dersom de synes det er viktig. Da har man en garanti på at man får norske råvarer, maten er produsert av bønder som følger norske lover og regler, og den er foredlet og pakket i Norge.

– Det er en hundre prosent norsk verdikjede, og de er det ikke så mange igjen av, sier hun.