NRK Meny
Normal

– Vi kommer ikke forbi med brøytebilen

Mange er frustrerte og mener det ikke brøytes nok. Brøytemannskapet sier det flere ting bilistene kan gjøre for at det skal bli enklere.

Martin Hessen

BRØYTING: Martin Hessen, som er driftsleder hos vei, anlegg og park i Ålesund kommune, sier det ofte er vanskelig å komme forbi med brøytebilen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Ifølge brøytemannskapet i Ålesund er privatbiler i smale boliggater den største utfordringen ved snøfall.

– Vi hadde fått gjort en mye bedre jobb om bilene stod lenger inn til siden, sier Martin Hessen, som er driftsleder hos vei, anlegg og park i Ålesund kommune.

– Folk lar være å spa plass til bilen sin slik at den blir stående midt ut i veien og kommer ikke kommer forbi med brøytebilen.

Biler fulle av snø

Martin Hessen sier flere biler ikke har blitt måket siden snøfallet begynte.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Bilen kan bli taua bort

Hessen peker på biler som ikke har blitt måket siden snøfallet begynte og biler som står der snøen skal lagres. Det er flere ting bilistene må passe på:

  • Parker slik at bilen ikke er til hindrer. I verste fall hindrer bilen at hele gata blir brøytet, og den kan bli tauet bort.
  • Ut fra siden på bilen skal det være tre meter å passere på for brøyteutstyr som brøyter, for brannbil, ambulanse og renovasjonsbil. Det skal også være plass for brøytekanter.
  • Bilen din skal ha tilsyn minimum en gang i døgnet. Ikke dra på ferie og la bilen stå på soneparkering.
  • Ved mye snø kan det være nødvendig å rydde gata. Står du i soneparkering kan det bli skiltet med all stans forbudt. Da må kjøretøyene flyttes.

Les mer om hva du bør passe på her.

Lastebil i Ålesund

Ikke lett å være lastebilsjåfør i trange gater i Ålesund.

Foto: Dagfinn Vågsæter

– Et tips til folk som måker innkjørslene sine når de vet at brøytebilen kommer er å legge snøen etter innkjørselen, altså i kjøreretningen. Det er mange som legger den på feil side, og da må vi dessverre bare dytte den inn igjen, sier Martin Hessen.

– Men det er ikke enkelt for bilistene. Det har snødd mye og det er ikke plass til både bilene og snøen. Spesielt på Aspøya er det mange som har bil og det er fullparkert på begge sider av veien.

Parkeringsvakter skraper bilene

Trafikkbetjenter Morten Øhlen og Rose Holmeset hos Ålesund parkering syns folk har vært tålmodige, men har hatt flere utfordringer de siste dagene.

Ålesund parkering

Trafikkbetjenter Morten Øhlen og Rose Holmeset hos Ålesund parkering har måtte skrape flere biler. Det er mange som har 50–60 cm snø på bilene, så det gjør ikke jobben så enkel.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Ingen ser oppmerkingene i gata, så folk parkerer på fotgjengerfelt og langt ut i kryssene. Det er mye rart, men vi har selvfølgelig vist hensyn, sier Øhlen.

– Vi kan ikke skrive ut parkeringsbøter når vi ikke ser noe på grunn av snøen, sier Holmeset.

De oppfordrer folk som bor i soneparkering i Ålesund sentrum til å parkere gratis på Hjelsetgården og i Skutvika. Sonekort og avgiftsparkering sjekkes manuelt, men det er ikke enkelt når det er mye snø.

– Vi har skrapet biler. Det er mange som har 50–60 cm snø på bilene, så det gjør ikke jobben så enkel, sier han.