Hopp til innhold

Khadra (12) omkom etter drukningsulykke: – Vi har mistet en viktig del av lokalsamfunnet

Da byen var i ferd med å gjøre seg klar til jazzfest skjedde det som ikke skal skje. To søstre fikk problemer ved en populær badeplass og storesøster mistet livet.

Blomster ved Inntaksdammen i Molde

Blomster er lagt ned ved Inntaksdammen i Molde for å minnes 12 år gamle Khadra Khadar Hassan som døde etter ei drukningsulykke.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Denne uka har Moldes gater vært fylt av jazztoner og festivalglade mennesker. Men bak den festkledde fasaden har ordføreren i Molde, Torgeir Dahl, fått kjenne på hele følelsesregisteret. Dagen før festivalen ble åpnet med storstilt jazzparade kom den tunge beskjeden om at 12 år gamle Khadra Khadar Hassan døde av skadene hun fikk i ei drukningsulykke torsdag i forrige uke.

Torgeir Dahl (H)

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, sier at drukningsulykken har gått sterkt inn på han.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

– Det har preget oss som samfunn. Jeg tror veldig mange har vært opptatt av dette her, sier ordføreren. Som leder for krisehåndteringen i kommunen har fokuset vært på å hjelpe to foreldre som har mistet et barn, og en søskenflokk på seks som nå bare er fem.

Positiv jente som var raus med å gi klemmer

Klokka 18.32 forrige torsdag fikk politiet inn melding om at to søstre hadde kommet under vann på en populær badeplass.

Ulykke Molde

Inntaksdammen i Molde er et populært badevann nord for bebyggelsen i byen.

Foto: Hogne Bø Pettersen

Ungdommer som var på den andre siden av badeplassen fikk reddet opp den yngste jenta. Hun er skrevet ut av sjukehuset. Storesøsteren, Khadra, tok det lengre tid å lokalisere og redde opp. Søndag døde Khadra av skadene hun fikk.

– Det er sjokkerende når et friskt og raskt ungt menneske plutselig ikke er der lenger, sier sogneprest og leder for kriseteamet i Molde, Magne Furuseth.

Han samlet søndag ettermiddag medelever og lærere til minnestund ved Sellanrå skole der Khadra gikk. Det ble en sterk minnestund der de snakket om Khadra som var positiv og smilte mye. I tillegg var hun raus med å gi klemmer til både venner og lærere. I friminuttene var hun gjerne keeper hvis de spilte fotball.

Magne Furuseth

Magne Furuseth er sogneprest og leder av kriseteamet i Molde.

Foto: Privat

– Det er veldig tydelig at de er sterkt berørt. Det var både tårer, alvor og stillhet. De har sterke opplevelser knyttet til det å miste en god klassekamerat, sier Furuseth.

Familien er fra Somalia og Khadra gikk på skole i Molde i fire år. Hun var godt integrert i det norske skolesystemet og hadde mange gode venner. I tillegg til miljøet rundt skolen er mange andre preget av den tragiske hendelsen.

– Det har jeg opplevd før, at når barn dør så virker det veldig sterkt inn på mange, sier Furuseth.

– Stiller opp for hverandre

Furuseth sier at kriseteamet har vært hos familien noen ganger, og roser støtten familien har fått fra det somaliske miljøet i Molde.

– Der er det sterke tradisjoner for å være sammen og stille opp for hverandre og bruke tid sammen. Så det har vært mange innom hjemmet som har stilt opp på en flott måte rundt familien.

– Kjenner på ytterpunktene i tilværelsen

For ordfører Torgeir Dahl har hendelsen preget ham personlig. Dahl kjente til de to søstrene. Han har ofte møtt dem på vei til og fra skolen. Han karakteriserer dem som ressurssterke unge jenter og sier at han selvsagt blir ekstra berørt når det er personer han har et forhold til.

– Jeg har slitt litt i forhold til åpningen av jazzfestivalen og hvordan jeg skulle adressere det.

– Man kjenner på at ytterpunktene i tilværelsen vår er der, sier Dahl og peker på at man må gå fra det helt tragiske til å glede seg over alle konsertene som fyller byen.

Ulykke Molde

Alle nødetatene rykket ut til ulykka.

Foto: Hogne Bø Pettersen

Han roser også ungdommene som berget opp den yngste av de to søstrene og sier at de gjorde alt etter læreboka.

– Og så sitter de selvfølgelig og føler på at det var ei de ikke klarte å redde, men de må ikke glemme at de reddet ei sju år gammel jente. De gjorde en heltemodig innsats.

Fredag vil det være begravelse for Khadra i Molde. Der vil ordføreren delta.

– Det er viktig å markere at vi har mistet en viktig del av vårt lokalsamfunn. Ei jente som hadde livet foran seg, sier Dahl.

Ferdig etterforsket

Kjell Moen, etterforskningsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, opplyser at saken er ferdig etterforsket.

– Dette var en trist ulykke, og vi har ingen grunn til å tro at det har skjedd noe straffbart, sier han.