– Vi har forventninger til Helge Orten

Det er positivt for Møre og Romsdal at Helge Orten (H) skal lede Stortingets transportkomite, mener lederen i samferdselsutvalget i fylket, Kristin Sørheim (Sp).

Kristin Sørheim

Kristin Sørheim (Sp) er leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kabalen som nå er lagt i Stortinget etter valget, har gitt Helge Orten et karriereløft som politiker. Først ble det kjent at midsundingen skulle fylle rollen som Høyres fraksjonsleder i transportkomiteen og samferdselspolitisk talsperson i partiet.

Men fredag ettermiddag klatret Orten ytterligere et skritt opp på stigen da partiene ble enige om hvem som skal lede de ulike komiteene på Stortinget. Høyre fikk transportkomiteen, og dermed er det Helge Orten som skal lede denne komiteen.

– Det er en stor ære å få dette ansvaret, sier Orten som ble valgt inn på Stortinget i 2013 og har hatt fire år bak seg i transportkomiteen.

– En gladmelding

Og valget av Helge Orten som leder i Stortingets transportkomite faller i god jord i hans eget hjemfylke som har mange samferdselspolitiske utfordringer.

– Det må vi se på som en gladmelding for Møre og Romsdal. Det er på tide at Helge Orten får en slik posisjon. Det har ikke vært så altfor mye riksvegsatsing i Møre og Romsdal de siste fire årene. Men løftene som skal innfris i den første perioden i Nasjonal Transportplan, er store. Helge Orten kjenner jo vegene og utfordringene i Møre og Romsdal ut og inn så vi har store forventninger om fortgang i våre prosjekter, sier Kristin Sørheim.

Mange utfordringer

Torill Ytreberg

Torill Ytreberg er regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Også NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, er godt fornøyd med valget av Orten som leder av Stortingets transportkomite.

– Dette er knallbra! Vi har mange utfordringer som skal løses på dette området, og det er selvfølgelig flott for oss å få Helge Orten som leder av transportkomiteen.

Det er 16 år siden sist en politiker fra Møre og Romsdal har hatt denne posten. I 2001 ble Petter Løvik (H) leder av Stortingets samferdselskomite som komiteen het den gang. Etterfølgerne har vært markante rikspolitikere som Per Sandberg (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Linda Hofstad Helleland (H) og Nikolai Astrup (H).

Riksveger og ferge

Helge Orten

Helge Orten (H) skal lede Stortingets transport- og kommunikasjonskomite de neste fire årene.

Foto: Terje Reite / NRK

Det er store sko å fylle og i Helge Ortens hjemfylke er det forventninger om resultater.

– Sett fra Møre og Romsdals side blir den viktigste oppgaven å sikre penger til de store riksvegprosjektene, både E39 Betna-Stormyra og E136 Romsdalen. Det andre vi har litt forventninger til, er at det kommer en finansiering av miljøfergene, og at det blir en bedre finansiering av fergedrifta, sier Kristin Sørheim (Sp)