– Industrien skal overleve oljenedturen

Sunnmøringer setter alt inn på å vise at industrien på Vestlandet har en fremtid, selv om lav oljepris sender mange i kjelleren. Nøkkelen er høyteknologi og rasjonelle arbeidsprosesser.

Pla-Mek

Oljeprisen fortsetter å stupe. Prisen på Nordsjø-olje har beveget seg ned til nedre del av tretti-tallet pr. fat. Onsdag falt oljeprisen til under 30 dollar fatet.

Oljeprisfallet har ført til oppsigelser med påfølgende arbeidsledighet. Langs hele norskekysten ligger offshore-skip i opplag.

– I øyeblikket er det en dramatisk utvikling på oljeprisen. Men vi følger med på aktiviteten, og må se an virkningen av statsbudsjettet før vi avsier noen dom, sa statsminister Erna Solberg i Stortinget i dag.

Bedrifter tar tak

Det er langs kysten av Vestlandet, fra Rogaland i sør til og med Møre og Romsdal i nord at virkningen av oljeprisnedgangen har virket hardest. Her ruster nå store deler av industrien seg til en situasjon med langvarig lave oljepriser.

En av disse bedriftene er Pla-Mek i Sykkylven på Sunnmøre. De lever av å produsere plastkomponenter til store deler av norsk industri. Med beliggenheten i norsk møbelindustris Mekka, Sykkylven, er møbelindustrien en stor avtaker av produktene. Men også andre bransjer henter former i plast fra Pla-Mek.

– 3D-print er effektivt

Nå har bedriften investert i moderne høyteknologi, og har blant annet erstattet manuelt arbeid med former med digital 3D-printing.

Å printe en form til en malerkost tar omtrent fem timer. Å lage en form til støpning av det samme produktet kan ta flere uker, sier verktøymaker Petter Nonsvik til NRK.

– Teknologikompetanse er viktig

Dermed gjør 3D-printing bedriften langt mer konkurransedyktig enn før. Tidligere kjøpte PLAMEK slike tjenester fra utlandet. Med synkende krokekurs mener nå ledelsen av tiden er inne for å utføre denne prosessen selv.

Dessuten er kompetanse på teknologi svært viktig for den landbaserte industrien. Når oljeprisen går ned er det viktig å ha satsinger på denne typen teknologi. Norge har til nå ligget etter andre deler av verden i denne teknologiske utviklingen, sier Thor Omenås, daglig leder i Pla-Mek.

Pla-Mek økte omsetningen fra 30 til 40 millioner kroner i fjor,