NRK Meny
Normal

– Vær forsiktig med å tenne lys på gravstedet

Skjære og kråke forsyner seg med lysene i gravlykter. Nå er det stor fare for gress og lyngbrann over store deler av landet. Blomsterbutikk ber folk være forsiktige med å tenne lys på gravstedet.

Kråke

I Ulstein advares det mot å tenne lys på gravstedet for kråka får lett tak i dem. Dette bildet er tatt fra Valderøy kirke som har hatt problem med dette tidligere.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Blomsterbutikken Løvens Hule i Ulsteinvik gikk onsdag ut med en oppfordring, om at alle kundene deres som er flinke til å tenne lys på gravstedet må være forsiktig med dette.

Meteorologisk institutt melder om at det er lokalt meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare på Vestlandet, Rogaland og Trøndelag.

– Vi ville komme med en oppfordring om at folk må være forsiktige med tanke på det som har skjedd den siste tiden, sier Mayleen Dimmen ved blomsterbutikken.


Omlag 90 dekar utmark svei av i brannen på Skår i Haram i går ettermiddag. På Frøya i Sør-Trøndelag sprer nå en lyngbrann seg raskt, og et eldrehjem og en barnehage er evakuert. Mandag kveld ble det meldt om lyngbrann i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag, og ifølge politiet er 55 bygninger brent ned.

Les også:
Får se ødeleggelsene med egne øyne
Har kontroll på brannen nord på øya

(Teksten fortsetter under bildet)

Løvens hule
Foto: Privat

– Bytter på å hakke på glasset til det knuser

– Nå når det fortsatt er mørkt ute om kvelden, er det mange som kjøper lykter hos oss på blomsterbutikken. Mange kjøper også enkeltlys, forteller Dimmen.

«Skjora og kråka har blitt geniale eksperter på å åpne lyktene for å få tak i lysene» skriver Løvens hule på Facebook.


– Når det blåser og er tørt ute må man tenke på dette. Flere har sett at fuglene går etter lysene, sier Dimmen.

Valderøy kirke har også hatt problemer med at kråka får tak i gravlys.

Les også:
Ottar trudde det var gravtjuvar på ferde...

Kirketjener og kirkegårdsarbeider Jan Erling Davidsen har i dag plukket opp mange lys på Osnes kirkegård i Ulstein, og ser ofte at både skjor og kråker rapper med seg lys.

– De bytter på å hakke på glasset til det knuser og så slåss de om lyset. Andre ganger så klarer de å vippe opp lokket på lyset, sier Davidsen.

Han sier de nå skal henge opp plakater der de ber folk være forsiktige. Ulstein sokn skriver på sine nettsider:

«På grunn av stor brannfare, ber vi folk om å unngå lystenning på gravplassene. Dersom du vil tenne lys, er batteridrevne lys er et greit alternativ.»