– Nå er det ikke gøy lenger

Innbyggere i Møre og Romsdal frykter at Dagmar kan bli verre enn nyttårsorkanen i 1992. – Nå er det ikke gøy lenger, sier Bernt Brekk fra Ørsta.

Store ødeleggelser fra Sørneset

Ekstremværet Dagmar har forårsaket store ødeleggelser. Her fra en hage på Sørneset utenfor Ålesund.

Foto: Yngve Ravnestad

Brekk bor i Ørsta på Sunnmøre, der ekstremværet ”Dagmar” har begynt å gjøre fysisk skade. Søndag kveld veltet ekstremværet en bensinpumpe på den lokale Statoil-stasjonen.

– Det skjedde tidligere i kveld, og det er dobbelt så ille her nå. Brannvesenet kom og skumla, og de stengte E39 forbi stasjonen, sier Brekk, som sammen med familien sitter i stummende mørke, ettersom strømmen har gått i hele Ørsta.

– Nå er det ikke gøy lenger. Veggene knaker og ungene får ikke sove fordi de redde, sier Brekk, som på det sterkeste fraråder folk i området mot å kjøre bil i uværet.

– Jeg var ute og kjørte for noen timer siden, i min ganske store SUV, og det virket som den skulle velte. Det er farlig å kjøre bil her nå, sier Brekk til NRK.no.

Dagmar Haakon Sørvik

Haakon Sørvik og familien sitter i mørket i huset på Ellingsøya utenfor Ålesund. – Trærne står i rett vinkel utenfor her, sier han.

Foto: PRIVAT

– Verre enn 1992

Brekk opplevde nyttårstormen i 1992, som forårsaket store materielle ødeleggelser.

– Jeg har ikke sett ordentlig ute ennå, for det er helt mørkt, men mange trær har blåst overende. Jeg er redd for at denne kan bli verre, sier Brekk.

Søndag kveld meldes det om at store deler av Møre og Romsdal er uten strøm.
Haakon Sørvik feirer jul med familien sin på Ellingsøya utenfor Ålesund, mens ekstremværet «Dagmar» truer utenfor.

– Det er ganske bra trykk her nå. Trærne står i rett vinkel utenfor døra. Jeg var en tur ut for å hente noe i bilen i stad, da måtte jeg kjempe litt for å bevege meg, sier Sørvik, som frykter konsekvensene av stormen.

– Vi hadde en storm her i 1992, og da endte pipa til naboen opp i en av våre vegger. De har jo varslet at denne kan bli verre, sier Sørvik, som prøver å holde motet oppe i uværet.

– Vi sitter egentlig bare og venter på at parabolen ryker, og at vi dermed ikke får sett Flåklypa. Det hadde vært krise, sier Sørvik på telefon rundt klokken 20.00.

Like etter, rundt klokken 20.30 skriver Sørvik på sms at strømmen har gått også på Ellingsøya.

Veltet bensinpumpe i Ørsta

«Dagmar» har veltet en bensinpumpe i Ørsta søndag kveld.

Foto: Bernt Brekk