Hopp til innhold

Kritiserer rådmann-ansettelsen i Sykkylven: – Ganske enkelt ulovlig

Sykkylven kommune unnlot å offentliggjøre søkerlisten til rådmann-jobben. – Ulovlig, mener professor i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt.

BERNT-UTVALGET

Professor i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt mener Sykkylven kommune har brutt loven ved å la være å offentliggjøre den fullstendige søkerlisten til jobben som rådmann.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Tirsdag 17. juni kunne Sykkylven kommune melde at May-Helen Molvær Grimstad var ansatt som ny rådmann.

Kommunen hadde leid inn rekrutteringsbyrået Headvisor for å finne den rette kandidaten til rådmann-stillingen.

May-Helen Molvær Grimstad

Tidligere stortingspolitiker May-Helen Molvær Grimstad fikk rådmannjobben. Lovbruddene fra kommunestyret får ikke konsekvenser for den nyansatte rådmannen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Etter det NRK kjenner til var det fem søkere til stillingen, og alle ba om å bli unntatt offentlighet. De skal da ha fått beskjed om at de måtte stå åpent fram for å fortsatt være aktuell til stillingen. Fire av søkerne skal da ha trukket seg fra prosessen.

Gruppeleder Steinar Bakke fra Arbeiderpartiet sitter i utvalget som skulle vurdere kandidatene. Han sier de fikk vite at Headvisor hadde vurdert og snakket med alle søkerne, men opplyser at utvalget ikke fikk vite hvem disse personene var.

– Vi fikk en kort skisse over hva de ulike kandidatene hadde gjort, og jeg tror alle søkerne hadde offentlige stillinger. Vi var uansett ganske klare på at vi ønsket May-Helen, og gav signal om dette til selskapet, sier Bakke.

Hevder søkerne selv trakk seg

Ordfører Petter Lyshol sier i dag til NRK at det var søkerne selv som valgte å trekke sine søknader, etter krav om å offentliggjøre søkerlisten. Ifølge kommunen var det altså søkerne selv som ikke ville identifiseres.

Dermed stod det kun ett navn igjen på lista da søkerlisten ble offentliggjort – nemlig May-Helen Molvær Grimstad.

– Ulovlig

– Så vidt jeg forstår, er det her snakk om en direkte omgåelse eller et mislykket forsøk på omgåelse av offentlighetsloven, ettersom man bruker et privat rekrutteringsfirma som en mellomstasjon, og lar denne aktøren sile ut de andre søkerne. Det går ikke, og er ganske enkelt ulovlig, sier professor i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt til NRK.

Lovbruddene fra kommunestyret får ikke konsekvenser for den nyansatte rådmannen.

Likevel mener Bernt mener at innbyggerne har krav på å få vite identiteten til de fire andre som har søkt på jobben.

Petter Lyshol

Ordfører Petter Lyshol i Sykkylven kommune ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Foto: Høgre

– Både ombudsmannen og Stortinget legger stor vekt på at ansettelsesprosessen bør være mest mulig gjennomsiktig. Dette fordi folk skal kunne se hvem som har vært inne i bildet, og deretter danne seg et bilde om ansettelsen har vært forsvarlig, sier Bernt, og legger til:

– Dette er Stortingets standpunkt, og det må også kommunestyret respektere.

Ingen kommentar

Ordfører i Sykkylven Petter Lyshol sier han ikke ønsker å kommentere saken videre overfor NRK.

Representanter for rekrutteringsfirmaet Headvisor sier ansettelsen var ryddig, men de vil ikke kommentere prosessens forløp frem til søknadsfristens utløp 9. juni. De opplyser kun at én person ble kalt inn til intervju.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL