NRK Meny
Normal

– Uetisk makrellfiske i fjordene

– Dette fisket bør forbys. Dorgefiske av makrell betyr at mye fisk blir revet av angelen og havner i sjøen igjen. Da er de dødsdømt, mener akvaristen Jan Einarsen.

Jan Einarsen

Jan Einarsen er kritisk til dorgefiske av makrell.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I høst har akvaristen vært vitne til det han karakteriserer som et uetisk og grisete fiske av makrell i Storfjorden på Sunnmøre.

– Dette fisket foregår helt opp i fjøresteinene. Fartøyene bruker et dorgesystem der blanke angler går i sirkel fra båt til makrellstimene. Makrellen blir tatt om bord, og automatisk revet av før angelen går i fjorden etter ny fisk, forteller Einarsen.

– Grisete og uetisk

Makrell
Foto: Øyvind Johan Heggstad

Einarsen mener at slikt fiske er sterkt uetisk og grisete.

– Jeg mener dette er et stygt fiske. Etter min mening ramler en for stor del av fisken av krokene før de blir tatt ombord i båten. Denne fisken er dødsdømt, sier Einarsen.

Han har selv vært vitne til at død makrell ligger i kjølvannet etter båtene som driver med såkalt dorgefiske etter makrell.

– Det er store mengder fisk som faller av. Vi vet at makrellen er svært følsom for mekanisk påvirkning. En makrell som har en krok i munnen, som blir revet ut, har svært liten mulighet til å overleve i havet, sier Einarsen.

Den kjente akvaristen mener at slikt fiske bør forbys.

– Jeg mener det er rart at de får lov å drive med dette. Fisket er uetisk, og fiskevelferden er etter min mening ikke ivaretatt. Selv om det er mye makrell i fjorden, skal en ikke misbruke en slik ressurs, sier Einarsen.

Han oppfordrer nå andre som ser død makrell i kjølvannet etter makrelldorgene om å melde fra til Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet kjenner til dorgerne

Karl Anton Lorgen

Seksjonssjef i Fiskeridirektoratet, Karl Anton Lorgen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Vi er kjent med såkalt dorgefiske etter makrell. Dette har tradisjonelt foregått ute ved Svinøya, men i år har fiskerne trukket inn i fjordene, sier seksjonssjef Karl Anton Lorgen i Fiskeridirektoratet.

Lorgen sier at de ikke har indikasjoner på at fisket er uetisk eller problematisk på andre måter.

– Vi har fått en henvendelse på dette, der det hevdes at det flyter mye død fisk i fjorden etter slikt dorgefiske. Dersom vi får flere slike tilbakemeldinger, må vi følge opp, sier Lorgen.

Han påpeker at slikt dorgefiske er helt legalt og har pågått i lang tid.

Avviser at store mengder fiske dør

Vidar Hareide fra Fosnavåg driver med dorgefiske etter makrell. Han avviser at de etterlater store mengder død fisk i fjorden.

– Dette er et trygt etisk fiske, og det er ikke store mengder med fisk som faller av, sier Hareide.

Han mener påstandene fra Einarsen er tåpelige.

– Fisken som faller av får en liten rift, men vi ser at den svømmer lett videre, sier fiskeren.

Han påpeker at det bare periodevis faller av fisk.

– Enkelte dager biter makrellen hardt. Da får vi alle ombord. Enkelte dager kan makrellen være mer forsiktig med å bite, og da kan noen falle av. Men dette er ikke noe stort problem, sier Hareide.