– Tvang barna halvnakne ut om vinteren

Tirsdag starter rettssaken mot to foreldre som er tiltalt for mishandling av sine fire barn.

Rettssal Molde tingrett

I rettssal 1 ved Romsdal tingrett vil rettssaken foregå fra og med tirsdag 19. november til torsdag 28. november. Følg med på www.nrk.no/mr for oppdateringer.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

De to foreldrene er tiltalt i henhold til straffeloven § 219 – skal ifølge tiltalebeslutningen ved Romsdal tingrett ha straffet barna sine på ulike måter i tidsperioden mellom 2011 og april 2012.

Barna - som alle er under 15 år - skal ha opplevd at foreldrene lugget, slo og sparket dem. I tillegg skal foreldrene ha gitt dem ris på baken, og påført dem smerte både ved bruk av hender og andre gjenstander.

Ved minst en anledning skal to av barna også ha blitt tvunget til å stå ute på trappen i bare trusen vinterstid.

Volden skal både ha skjedd enkeltvis mot hvert barn, men også i nærvær av andre søsken. I noen tilfeller skal en av ektefellene ha utøvd vold mot barna i den andre ektemakens nærvær.

Skolen sendte bekymringsmelding

Rettssaken – som starter i Romsdal tingrett førstkommende tirsdag 19. november – skal foregå i åtte dager (t.o.m. 28.11.13). Dommer Oddne Hansen opplyser til NRK at de har reservert rettssalen for én ekstra dag dersom det blir behov for det.

Politiadvokat Tove Alfarnes Melsæter er aktor i saken, og sier alle saker som omfattes § 219 om familievold, er alvorlige.

Hun opplyser til NRK at mishandlingen ble oppdaget ved at skolen og barnevernet sendte politiet en bekymringsmelding. Politiet kalte dermed de to foreldrene inn til avhør i april 2012, og lovbruddet ble dermed brakt opp i lyset.

– Hvorfor er det satt av hele åtte dager til denne rettssaken?

– Fordi alle dommeravhørene av barna skal spilles av, noe som vil ta mange timer. I tillegg skal de to tiltalte få tilstrekkelig tid til å forklare seg. Deretter vil det bli kalt inn en del vitner, sier aktor Melsæter.

– Trist og vanskelig sak

Advokat Signe Bodil Blekastad forsvarer en av de to foreldrene, og sier hennes klient stiller seg uforstående til tiltalen.

Bistandsadvokat Mats Lind Jenset skal representere tre av de fire barna, men han vil ikke utdype saken i media i dagene før rettssaken.

– Det jeg kan si, er at det ofte er trist og vanskelig med saker der foreldrene er tiltalt, med barn som fornærmede part. Bevisførselen vil gi retten et grunnlag til å avsi en dom, sier bistandsadvokaten.

Rettssaken vil foregå i rettssal 1 ved Romsdal tingrett tirsdag 19. november–28. nov. NRK vil følge rettssaken, så følg med på våre nettsiden www.nrk.no/mr for oppdateringer.

Fylkeshuset i Molde.

Rettssaken vil foregå over åtte dager her ved Romsdal tingrett.

Foto: Omar Sejnæs / NRK