NRK Meny
Normal

– Trodde ikke dette kunne skje oss

Det er 450 år siden sist jordskred på Vartdal. Innbygger Arne Aarset trodde aldri de skulle rammes av naturkreftene på denne måten.

Politiet opplyser til NRK at geologer er ventet å ankomme skred-stedet på Vartdal ca. klokken 15.00.

Da skal det vurderes hvorvidt det er trygt å flytte tilbake til bygda, der 40 personer ble evakuert natt til lørdag etter at et stort jordskred raste ned mot bebyggelsen mellom Festøya og Ørsta.

Arne Aarset er en av innbyggerne på Vartdal, og han sier naboene er lite lystne på å vende tilbake til husene i skred-området allerede i kveld - selv om geologene skulle godkjenne området.

– Det er jo helt andre miljøforhold i dag enn i går, men det er uansett viktig å rådføre seg med eksperter. Hvis ingen vil flytte tilbake i kveld så kan det godt hende jeg hører på dem, sier Aarset.

(Saken fortsetter under videoen)

Se hvordan jordskredet har herjet med bebyggelsen, og hør hva innbyggerne og lensmannen har å si om saken.

Se de massive ødeleggelsene på Vartdal HER.

450 år siden sist

Aarset sier det er skremmende å oppleve naturkreftenes vold på denne måten.

– Slike skred er vanligvis noe vi bare hører om i media. Det kunne ikke skje oss, liksom. Det har ikke gått skred her på 450 år, så nå får vi håpe det går 450 år til før det skjer noe lignende. Da slipper i alle fall jeg å bry meg med det, sier Aarset.

Paul Bjarne Vatne er også en av de skred-rammede innbyggerne, og han er lite lysten på å vende tilbake før det er 100 prosent trygt.

– Det er jo ikke godt å vite om det kommer et større ras neste gang, sier Vatne, som satt i huset sitt og så på tv da skredet gikk natt til lørdag.

Han følte det skalv i huset, og Vatne trodde først det var jordskjelv, noe det absolutt ikke var.

(Saken fortsetter under videointervjuet)

Rasnabo skred vartdal

Paul Bjarne Vatne forteller hvordan han opplevde nattens hendelser.

Vanskelig å få oversikt

Ordfører Rune Hovde i Ørsta forstår at mange er urolige over nattens hendelser, men han forsikrer alle om at alle etater vil sikre hele området før det blir snakk om å vende tilbake til skred-området.

– Kommunen bistår politiet som best vi kan. Sammen med geologer fra Statens vegvesen og våre egne fagfolk, vil vi få en ekspertvurdering på når folk kan flytte tilbake, sier Hovde.

Han sier de satt alle kluter til for å få oversikt over situasjonen da skredet gikk rundt kl. 19.00 fredag kveld. Både på Vartdal og i Årsetdalen raste jordmassene ned fra fjellet.

– Når det regner, er stupmørkt og mye vind, så er det vanskelig å få oversikt over situasjonen. Vi fikk heldigvis tidlig vite at det ikke var personskader, ettersom folkene som bodde i det mest skredrammede huset klarte å ringe oss.

Huset Hovde snakker om fikk jordmasser trykt inntil veggen. Da politiet beordret evakuering av de 40 personene, ble de innlosjert på Vartdal skule, samt Vartdal sjukeheim.

Ordfører Ørsta ras skred vartdal

Ordfører Rune Hovde sier de raskt fikk vite at ingen hadde lidd personskader.