NRK Meny
Normal

– Tok lang tid før de roet seg

På kort varsel har Christineborg Gjesthus tatt imot 160 flyktninger fra ni ulike nasjoner. Daglig leder, Børre Waagan, forteller at flyktningene har mange spørsmål om egen fremtid.

Akuttmottaket i Tjørvåg, intervjubilder med mottaksleder og enhetsleder i kommunen.

ASYLMOTTAK: 160 flyktninger har flyttet inn på mottaket i Herøy.

Da NRK snakket med Christineborg Gjesthus på Runde tirsdag visste de fremdeles ikke når flyktningene som skulle bo der kom. Nå er de der og bygget er blitt gjort om til asylmottak på kort tid.

– Natt til onsdag kom fire busslast fra Tønsberg med flyktninger. Det er folk fra ni forskjellige nasjoner og det er også mennesker som ikke har en nasjon – det vil si at de er statsløse, sier daglig leder, Børre Waagan.

Det er 160 mennesker som nå har flyttet inn på Christineborg Gjesthus.

Asylmottak i Herøy

ASYLMOTTAK: Her har flyktninger fra ni ulike nasjoner flyttet inn.

Foto: Alf-JørgenTyssing/NRK

– De har mange spørsmål om fremtiden

– På mottaket i Tjørvåg er det enslige, voksne menn som har fått tak over hodet, mens det på mottaket på Runde bor familier og par, sier Waagan.

Hvordan var deres reaksjon da de kom hit?

– Reaksjonen var vel at de så fort som mulig ville komme seg i hus og få varmen i seg. Og vi var klare med pådekte bord og oppredde senger. Det tok ganske lang tid før de roet seg første natten fordi de hadde mange spørsmål om hva som skal skje videre for de, forteller han.

Innsamlingsaksjon for flyktningene

Ifølge den daglige lederen har flyktningene blitt tatt godt imot, også av bygdenes lokalbefolkning.

– Både på Runde og her i Tjørvåg har det kommet veldig positive tilbakemeldinger fra bygdefolket. Det har vært innsamlingsaksjon på bedehuset der de samler inn klær og leker, som vi har signalisert at det er behov for til flyktningene, forteller Waagan.

Det er også blitt sørget for at flyktningene får den nødvendige helsehjelpen de trenger.

– Vi har engasjert pensjonerte, tidligere fastleger og helsesøstre. Dette mottaket kom i drift veldig raskt, så de har ikke vært ute på mottakene enda, sier Inger Marie Tofthagen, enhetsleder i Herøy kommune.

Sent fredag kveld kommer 112 flyktninger til Melshorn Hotell på Hareid.