NRK Meny
Normal

– Tiltalte hadde en vanskelig oppvekst

ROMSDAL TINGRETT (NRK): – En oppvekst preget av ADHD og et ustabilt hjem gjorde at terskelen for å sette seg i bilen var lavere enn hos mange andre, sier den tiltalte 19-åringens kontakt i barnevernet.

Rettssak Molde russeulykken Øyvind Panzer Iversen

Tiden etter hendelsen har ifølge tiltaltes forsvarer Øyvind Panzer Iversen vært vanskelig, og 19-åringen har grudd seg til rettssaken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På russebil-rettssakens andre dag fikk rettens tilskuere høre om fortiden til mannen som er tiltalt for å ha kjørt ned og drept Torstein Klerud Johannessen på Retiro-området i Molde i under russetiden i mai 2014.

19-åringen er diagnostisert med ADHD, og har tidligere opplevd bråk og rus i hjemmet.

Mannens kontakt i barnevernet i Molde kommune - Tore Andestad - sier fraværet av trygghet i oppveksten har gitt den tiltalte dårlige forutsetninger for å takle situasjoner med alkohol og rus.

– Russetiden gav ham en tilhørighet han knapt har opplevd før, men samtidig var dette en utrolig krevende ramme. En høyrisikosituasjon, sier Andestad til rettens påhørere.

– Dårlige forutsetninger

Omstendighetene rundt ulykken er kjent. 19-åringen satt seg ruset inn i russebilen på Retiro-området, gav full gass, og rygget hardt til høyre.

Klerud Johannessen og en annen medruss ble truffet. Førstnevnte mistet livet etter få dager, mens den andre personen kom fra hendelsen med lettere skader.

Rettssal molde

Tiltalte skal ha mottatt flere trusler etter hendelsen og fryktet å møte jevnaldrede i lang tid.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Russefeiringen skjer hvert år, og vi vet det alltid er noe som går galt hvert eneste år, sier Andestad.

– Men det kan vel ikke være tvil om at tiltalte er ansvarlig for det han har gjort? spør dommer Oddne Hansen.

– For meg er det veldig tydelig at terskelen hans for å sette seg i en bil og kjøre var lav. Han måtte leve i en russekultur som han hadde veldig mye dårligere forutsetninger for å takle enn sine jevnaldrede.

Mottok trusler

Tiden etter hendelsen har ifølge tiltaltes forsvarer Øyvind Panzer Iversen vært vanskelig, og han har grudd seg til rettssaken.

Andestad forteller på rettens andre dag at tiltalte har mottatt flere trusler etter ulykkesnatten, og at 19-åringen har valgt å melde seg ut av alle sosiale medier som følge av dette.

– Helt siden den natten har han vært redd for å møte jevnaldrede, sier Andestad.

Det er satt av tre dager til rettssaken, men saken kan bli avsluttet allerede onsdag - én dag før normert tid.