NRK Meny
Normal

– Terroren kom tett på konsertarrangørene

Terroraksjonen under Eagles of Death Metals konsert på Bataclan i Paris har satt en støkk også i arrangørene av konserter. Sikkerheten må ha høy prioritet sier de.

Roxette under Jugendfest

Dette er fra Jugendfesten i 2012 i Ålesund, et av de mange vellykkede arrangementene som Momentium står bak.

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Arrangørselskapet Momentium er en av de store konsertarrangørene i Norge. Bak seg har de store festivaler som Jugendfestivalen i Ålesund, Sommerfesten på Giske flere store arrangementer ved de fleste cupfinalene siden 2009. Og til sommeren skal de arrangere storkonsert med Elton John.

Terje Erstad

Terje Erstad i arrangørselskapet Momentium.

Foto: Terje Reite / NRK

Man får seg virkelig en vekker når det skjer noe sånt utenkelig som at terrorister skal gå til angrep på en konsert med Eagles of Death Metal, sier Terje Erstad i Momentium.

– Vært på flere Eagels of Death Metal-konserter

Han har selv vært på flere konserter med dette amerikanske bandet, også på tidligere opptredener på Bataclan i Paris.

Man får det veldig nært innpå seg. Og man skal aldri si at noe sånt aldri kan skje. Derfor er det viktig at vi som arrangører har gjort oss tanker rundt dette.

Samarbeider med myndighetene

Momentium opplyser at de forholder seg til offisielle vurderinger av trusselnivået i Norge.

Der ligger det føringer i hva vi som arrangører skal legge inn i våre sikkerhetsplaner. Og slik som det er nå er der ingen endringer i det nasjonale trusselnivået.

– Legger dere inn sikkerhetsforanstaltninger som vi publikummere ikke ser og vet om?

Ja, det er det. Spesielt på større arrangementer. I den store sammenhengen var konserten på Bataclan en liten konsert, med rundt 1500 tilskuere. På en stadionkonsert er det et mye mer omfattende sikkerhetsopplegg.

Elton John-Mini-Tour Elton John

Sommeren 2016 kommer Elton John til Ålesund med Momentium som lokal arrangør.

Foto: Eric Gay / Ap

Omfattende sikkerhetsplaner

Terje Erstad sier at Momentium utarbeider sikkerhetsplaner for hvert enkelt arrangement i samarbeid med politiet og brannvesenet. De samarbeider også med flere sikkerhets-selskaper.

Vi bruker betydelige summer på dette, så vi mener at sikkerheten er godt ivaretatt. Men så er det dessverre slik at det kan skje grusomme ting som er vanskelig forberede seg fullt ut på.

– Blir det nye typer kontroller etter dette?

Det er vanskelig å spekulere i dette. Men det kan godt være at det blir høynet sikkerhet ved enkelte konserter, uten at jeg vet eller har hørt noe om det.

Erstad understreker likevel at det kan bli en stor utfordring om det skal innføres flyplass-sikkerhet i forbindelse med konserter der det er 20.000 tilskuere. Han tror ikke dette er aktuelt i Norge med det første.

Etter 22. juli arrangerte Momentium festivalen Sommerfesten på Giske bare en uke etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Den gangen lurte vi må om vi måtte avlyse hele arrangementet. Det var ikke bare vi som var redde da, hele folket var det. Men da gikk nasjonale myndigheter ut og oppfordret folk til å møtes og å la arrangement gå som planlagt.