– Terroristene burde se for seg at ofrene var deres egne barn, søsken og foreldre

(Spjelkavik, NRK): Terroraksjonen i Paris har rystet en hel verden. Barna ved Spjelkavik barneskole i Ålesund holder seg oppdatert på Internett og fatter nesten ikke at noen kan vise slik ondskap som terroristene utsatte befolkningen for.

Slik oppdaterer barn seg om terroraksjonen.

På Spjelkavik barneskole oppdaterer 7.-klassingene seg ved å lese nyheter på mobilene sine.

Håvard Ekroll Stokke går i 7. klasse i Spjelkavika. Han mener at terroristene med fordel kunne ha tenkt seg om.

De kunne ha sett for seg at det var deres egne barn, foreldre eller søsken som ble drept. Men det tenker de nok ikke på, sier han.

Håvard Ekroll Stokke

Håvard Ekroll Stokke mener terroristene med fordel kunne ha tenkt seg om.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

–Helt forferdelig

Og han får umiddelbart tilslutning fra de andre i klassen. Ingen skjønner at det kan være mulig å gjennomføre slik terror som det som skjedde i Paris fredag.

Jeg syns det er helt forferdelig at folk kan gjøre noe sånt mot noen. Jeg blir lei meg for at folk har dødd. Det er helt forferdelig, sier Ronja Muren.

Ronja Muren

Ronja Muren er rystet over det som har skjedd i Paris.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Oppdaterer seg jevnlig

Barna holder seg oppdatert på Internett, og mobiltelefonene er flittig i bruk. De har fått med seg nyheter fra NRK, VG, Facebook, Instagram og på Snapchat.

Noen elever har fast morgenrutine med å sjekke nyhetene slik at de er oppdatert, forteller kontaktlærer Jan Tennebø.

Det er kanskje ikke alltid like lett å vite hvordan man skal forklare slike voldsomme hendelser til barn. Og detaljene og måten å forklare på vil være forskjellig alt etter alder og kunnskapsnivået til barnet.

Det er viktig å ikke skape mer frykt. Og det er viktig å skape forståelse av at vi alle skal fortsette å leve livene våre akkurat som før, sier rektor Greta Herje.

Thomas Stølen

– Det eneste terroristene oppnår er å gjøre barn og voksne redde og at uskyldige har dødd, sier Thomas Stølen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– De oppnår ingen ting

I friminuttet fortsetter barna å oppdatere seg på nyheter på mobiltelefonene sine. Mandag ettermiddag kan de lese om hver enkelt av terroristene som er tatt.

Jeg skjønner ikke hvorfor terroristene gjør dette. De oppnår ingen ting. Alt de oppnår er at barn og voksne blir lei seg og mange har dødd uten grunn, sier Tomas Stølen, også elev i 7. klasse ved Spjelkavik barneskole.

Elevar på Spjelkavik barneskole er opptekne av terrorangrepet i Paris.