NRK Meny
Normal

– Surnadal og Rindal bør tilhøre samme region

Daglig leder Magne Løfaldli i SIV Industri-inkubator i Surnadal frykter at en regiongrense mellom Surnadal og Rindal vil føre til færre arbeidsplasser i regionen.

Magne Løfaldli
Foto: Trond Vestre / NRK

Løfaldli sier til avisa Driva at han ikke ønsker å ha et klart standpunkt om hva slags region Surnadal bør tilhøre, men mener de to kommunene må tilhøre samme region.

– Ei regiongrense mellom Surnadal og Rindal vil være svært negativt for næringslivet, og jeg tror det vil føre til færre arbeidsplasser i regionen, sier Magne Løfaldli.

Pendling

Magne Løfaldli peker på den siste arbeidspendlertellingen som viser at 270 personer pendler mellom Surnadal og Rindal hver dag. Det er mer enn det som pendler til og fra Sunndal.

Klart for ny storkommune

Ordførerne i Halsa, Surnadal og Rindal etter å ha inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, men avtalen ble avvist i Rindal og Halsa.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Rindal kommune har søkt om å få skifte fylke og bli en del av Trøndelag. Søknaden ble lagt på is i påvente av kommunereformen. I folkeavstemningen i Surnadal var det størst oppslutning om en sammenslåing med Rindal og Halsa, men både Rindal og Halsa sa nei.

Et flertall i kommunestyret i Rindal sa også nei til å bli en del av en storkommune på trøndelagssiden, og vedtok å fortsette som egen kommune, men denne saken kommer opp igjen i kommunestyret i desember.

Regionreformen

Klart for ny storkommune

Ordførerne i Halsa, Surnadal og Rindal etter å ha inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, men avtalen ble avvist i Rindal og Halsa.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

De to trøndelagsfylkene har forlengst gjort vedtak om å slå seg sammen til en større region. Fylkestinget i Møre og Romsdal skal vedta sitt høringssvar i desember, og der vil det høyst sannsynlig være et flertall for at Møre og Romsdal fortsetter som egen region.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har anbefalt at Rindal får skifte fylke, og fylkestinget vil neppe stå i vegen får søknaden fra Rindal.

Spørsmålet er om flere kommuner på Nordmøre får gå nordover til Trøndelag når Stortinget skal vedta regionreformen våren 2017.

Ungdommen

Magne Løfaldli er redd for å miste den videregående skolen i Surnadal.

– Reiser ungdommen for langt bort for å ta utdanning er det vanskeligere å få rekruttert fagarbeidere, sier Magne Løfaldli til avisa Driva.

SIV industri-inkubator driver gründerstøtte og næringsutvikling. Mye av næringssamarbeidet er sterkt forankret i Møre og Romsdal, mens 15 forskningsprosjekt som SIV deltar i, er i samarbeid med NTNU i Trøndelag