Hopp til innhold

– Stranda må starte samtaler med Sykkylven om sammenslåing

Frp, KrF, Venstre og Høyre i Stranda mener kommunen må starte samtaler med Sykkylven med tanke på sammenslåing.

Frank Sve

Frank Sve (Frp) mener den økonomiske belastningen ved å stå alene blir for stor.

Foto: Roar Strøm / NRK

Dette skjer gjennom en interpellasjon i kommunestyret i Stranda 15. november.

De to kommunene har tidligere forhandlet fram en intensjonsavtale, men den ble vraket etter at det ble gjennomført en innbyggerhøring som i begge kommunene ga et flertall for å fortsette som i dag.

Økonomiske konsekvenser

Ordføreren i Stranda har tatt til orde for en sammenslåing mellom Stranda, Stordal og Norddal, men det er et feil spor, mener Frank Sve, gruppeleder for Frp i kommunestyret i Stranda.

– Prosessen er blitt svært dårlig håndtert av Stranda kommune. Flertallet med ordføreren i spissen har ikke ønsket å få i gang reelle prosesser. Nå ser vi de økonomiske konsekvensene av å stå alene for Stranda kommune. Vi får et stort inntektstap i årene som kommer. Det går en debatt om Norddal, men Norddal har vært veldig tydelig på at de ikke ønsker å ha med Stranda. Det vet ordføreren veldig godt, sier Frank Sve.

Grensejusteringer

Ordførar i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad

Jan Ove Tryggestad (Sp) er ordfører i Stranda.

Foto: Frode Berg / NRK

Denne uken starter møtene om grensejusteringer mellom kommunene. Flere bygdelag har søkt om å få skifte kommune. Norddal og Eidsdal i Norddal kommune har søkt om å bli overflyttet til Stranda. Fylkesmannen skal også utrede om Liabygda i Stranda kommune skal bli en del av nye Fjord kommune som er resultatet av en sammenslåing mellom Norddal og Stordal.

I forbindelse med dette har ordføreren i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp) tatt til orde for at Stranda, Stordal og Norddal slår seg sammen. Tryggestad sier han ikke vil kommentere interpellasjonen før den blir fremmet for kommunestyret 15. november.

– Vi vil ta et initiativ fra Stranda seriøst

Odd Jostein Drotninghaug

Odd Jostein Drotninghaug (Sp) er ordfører i Sykkylven.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordføreren i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug (Sp) sier han ikke vil avvise et initiativ fra Stranda om nye samtaler om sammenslåing.

I innbyggerhøringen som ble gjennomført i Sykkylven i 2016, svarte 57,4 prosent at de ville fortsette som egen kommune. Stranda-alternativet tok en knepen andreplass foran alternativet med sammenslåing med Ålesund. Men dersom det ble tvangssammenslåing svarte 75,6 prosent at da burde det skje med Stranda

– Dersom et flertall av politikerne i Stranda vil ha samtaler med Sykkylven så må vi ta det seriøst og ta en diskusjon om vi skal ta opp igjen samtalene, sier Drotninghaug.

– Men er det noe interesse i Sykkylven for å gå mot Stranda da?

– Når det gjelder kommunereformen så har den debatten ligget nede en god stund. Så det er ikke noen diskusjoner rundt dette nå. I den høringen som vi hadde, pekte et flertall på Stranda som et alternativ nummer to dersom det ikke var aktuelt å stå alene så det kan vi jo ha i bunnen da.