– Spesielt å oppleve de store dyrene

TV-team følger hvalfangstskuta Kato.

Fanget hval på hvalfangstskuta Kato

Her har hvalfangstskuta Kato akkurat dradd ombord en vågehval.

Foto: Ann Eli Nøsen

Hvalfangstskuta Kato fra Myklebust i Sandøy kommune er ei av et 20-tals norske hvalfangstskuter. Nå er den i Barentshavet og de siste dagene har det vært god fangst. På denne turen har skuta i tillegg med seg tv-team.

Ann Eli Nøsen og fotograf Trygve Berge lager dokumentar om hvalfangst som skal sendes på NRK når den er ferdig. De har vært ombord i skuta i ei uke og hittil har de vært med på å fange femten hval.

– Det har vært fantastisk, forteller Nøsen.

Jobber til tider døgnet rundt

Tønna ombord på hvalfangstskuta Kato

Her speider de etter hval.

Foto: Ann Eli Nøsen

Skuta gikk ut forrige fredag. Sør for Bjørnøya fikk de se den første hvalen.

Ombord i skuta er et mannskap på ti personer, og når hval blir observert skjer det fort.

– Det står en mann i tønna, som er utkikkspunktet foran i båten, og så er det to på taket som speider etter hval når det er vær til det, forteller Nøsen.

Skipperen er skytter. Når de i tønna eller på taket roper «hval» så springer skipperen til baugen der det står en granat, og så dirigeres det etter hvalen. Fra lørdag kveld til søndag klokka 14 tok de ni hval. Da er det ingen som legger seg ombord – alle jobber så lenge det er mulighet for fangst.

– I dag har vi skutt to hval så nå ligger det en stor en på ni meter på dekk, sier Nøsen.

Skal ta fem hval til

Hvalfangst er strengt regulert, og etter at en hval er skutt skriver skipperen alt nøye opp. Totalt var det innen uke 23 tatt 358 vågehval i år, ifølge Norges Råfisklag.

Nå er skuta på 76 grader nord ved Sørkapp på Svalbard, og de skal ta fem hval til før de skal gå inn igjen til Hammerfest. Da skal kjøttet kjøres med trailer til Myklebust på Harøya før kjøttet blir sendt ut til butikkene.

– Det er veldig spesielt å oppleve de store dyrene. Vi har tatt mange bilder og det blir spennende å fortelle denne historien, sier Nøsen.