– Skal Stranda med må vi nullstille hele prosessen

Mange av kommunene som har valgt å slå seg sammen, er i gang med å bygge en felles plattform. I Møre og Romsdal har to av de minste kommunene, Norddal og Stordal, funnet sammen i nye Fjord kommune.

Kommunestyrene i Stordal og Norddal

Kommunestyrene i Stordal og Norddal reiste på felles busstur i de to kommunene for å bli bedre kjent med hverandre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tirsdag var de to kommunestyrene samlet i Stordal før de reiste på felles busstur i de to kommunene for å bli bedre kjent med hverandre

Det er travle dager i kommune-Norge der antallet kommuner skal reduseres til 354, og det jobbes på spreng for å komme i havn til 1.januar 2020. Da skal alt være klappet og klart.

Tett på prosessene

Eva Hove

Eva Hove (Ap) er ordfører i Stordal kommune.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi ser jo at dette er arbeidskrevende. Det går ikke av seg selv, Vi er opptatt av at kommunestyrene i begge kommunene skal være tett på og føle at de er involvert i de prosessene som gjelder, sier ordføreren i Stordal, Eva Hove (Ap).

– Det er mange baller i lufta, og det er mange saker som svirrer rundt oss. Men vi er absolutt gira. Dette blir bra, sier ordføreren i Norddal, Arne Sandnes (Sp).

Etter at planene om en stor landkommune på Sunnmøre gikk i vasken, og Ørskog og Skodje valgte å bli en del av den nye storkommunen Ålesund, fant Stordal og Norddal sammen. Resultatet ble nye Fjord kommune med tilsammen litt over 2.600 innbyggere.

– Det blir for smått

Jan Bredesen

Jan Bredesen som er bosatt i Valldal, vil ha med Stranda i den nye kommunen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men når vi snakker med folk i Valldal som er kommunesenteret i Norddal, er det lite entusiasme å spore.

– Jeg synes ikke noe særlig om det. Det blir for smått. Jeg synes vi kunne ha tatt med Stranda, sier Jan Bredesen.

– Det blir sikkert en bra kommune, men det er alt for lite folk. Den nye kommunen burde har vært større, sier Åse Ekroll.

Vil skifte kommune

Men det er særlig en sak som er utfordrende for den nye kommunen. To av bygdene på sørsida av Norddal har søkt om å få skifte kommune til Stranda. Folk som bor her, føler en nær tilknytning til Geiranger, og den planlagte rassikringa av fylkesveg 63 vil forsterke dette.

Men først og fremst er det en langvarig misnøye med Norddal kommune som ligger bak søknaden. De som bor på sørsida, hevder de er blitt nedpriortert gjennom flere år.

Søknaden har havnet på fylkesmannens bord, og får de to bygdene medhold blir den nye kommunen enda mindre. På den annen side kan den nye kommunen få Liabygda fra Stranda.

Vil ha med Stranda

Else Ragni Yttredal

Else Ragni Yttredal sier bygdefolket på sørsida i Norddal vil ha en større kommune der Stranda er med.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men Else Ragni Yttredal som har vært med å fronte saken, sier bygdefolket vil ha Stranda med i den nye kommunen.

– Vi har søkt om en grensejustering, men primærønsket er vel en sammenslåing av hele Norddal, Stranda og nå altså Stordal. Vi har tro på at den konstellasjonen kan bli veldig bra. De tre kommunene har en lik næringsstruktur, eller iallefall en utfyllende næringsstruktur, sier Else Ragni Yttredal.

– Skal vi gå inn på dette så må vi begynne på nytt

Arne Sandnes

Arne Sandnes (Sp) er ordfører i Norddal kommune

Foto: Trond Vestre / NRK

Men de to ordførerne ønsker ikke gå inn i en diskusjon om dette før møtet med fylkesmannen i november.

– Jeg registrerer at det er interesse for dette. Men Norddal og Stordal har gjennomført en prosess og skal vi gå inn på dette så må vi begynne på nytt, sier Arne Sandnes.

– Jeg forholder meg til dette som grensejusteringer, og skulle det være noe annet så må en faktisk nullstille hele prosessen. En kan ikke ta for gitt at Stordal blir med i en kommune fordi at noen andre ønsker at det skal være slik, sier Eva Hove.