NRK Meny
Normal

– Sjalusi og en følelse av å ha blitt avvist førte frem til drapet

Aktor i straffesaken mot mannen som forvoldte Kirsti Slinnings død, vil legge vekt på at gjerningsmannen var sjalu og følte seg avvist.

Rettssalen

Rettssaka etter drapet på rom 411 på hotell Alexandra i Molde i oktober startet i Romsdal tingrett i dag.

Foto: Omar Sejnæs/NRK

Gjerningsmannen og offeret kjente hverandre godt. Men de var svært ulike som personer. Når de var ute på byen kunne kvinnen gjerne sitte på fanget til den hun diskuterte med. Han var mer tilbaketrukket.

– Vi var to ulike personer. Hun var utadvendt, og like å gå ut og nyte både mat og drikke. Jeg var ferdig med utelivet, og ville heller være sosial hjemme, forklarte den tiltalte i Romsdal tingrett i dag.

– Deltok på fagforeningskonferanse

Romsdal tingrett behandlet i dag saken etter at ålesundskvinnen Kirsti Slinning ble drept på rom 411 på hotell Alexandra i Molde natt til 12. oktober sist høst. Både Slinning og gjerningsmannen var deltakere på en konferanse i regi av Fagforbundet.

Magne Nyborg

Statsadvokat Magne Nyborg.

Foto: Terje Reite / NRK

– Dette handler om sjalusi, og det handler om følelsen av å bli avvist. Slik påtalemyndigheten ser det, kan dette være den utløsende faktoren, sier aktor statsadvokat Magne Nyborg til NRK.

– Ikke med viten og vilje

Forsvaret avviser at det skal ligge noe slikt grunnlag for hendelsene som førte til at Kirsti Slinning døde. Den tiltalte har erkjent de faktiske forholdene. Men forsvareren mener at det her foreligger legemsbeskadigelse med døden til følge, og ikke noe forsettlig drap.

Helland

Paal Berg Helland er den tiltaltes forsvarer.

Foto: Omar Sejnæs/NRK

– Påtalemyndigheten vil slite med å bevise at min klient, med viten og vilje hadde til hensikt å gjøre noe som medførte hennes død, sier forsvarer for mannen, Paal Berg Helland til NRK.

– Var kjærester

Under rettssaken i dag forklarte den tiltalte at han og Kirsti Slinning var kjærester. Hun hadde vært på besøk hjemme hos ham helgen før konferansen. Og han skulle få bli igjen på hotellet, og bo på hennes rom, selv etter at han var ferdig med sin del av konferansen.

– Stemningen var god, jeg hadde ingen grunn til å være irritert, sa tiltalte.

– Vi var forskjellige

Men det var drukket alkohol, og tiltalte måtte medgi at han tidligere hadde reagert på kjærestens måte å være sosial på. Hun var utadvendt, og kom lett i kontakt med folk.

Under rettssaken ble det dradd frem episoder fra Countryfestivalen på Skjåk sommeren før fagforeningskonferansen.

Jeg følte meg ikke velkommen blant vennene hennes, og valgte å sove ute i bilen, forklarte tiltalte.

– Tok «pause» i forholdet

En lignende episode oppsto på et pubbesøk på mannens hjemsted. Tiltalte vedgikk at han ble irritert da han ikke fant igjen kjæresten sin.

Under rettssaken ble tekstmeldinger, mobilsvarmeldinger og vitnebeskrivelser fra drapskvelden satt i lys av disse episodene, som skriver seg fra måneden før hendelsen, og fra sommeren før. Episodene påvirket forholdet til de to på en slik måte at de i en periode valgte å ta «pause» fra hverandre.

Video Kvinne funnen død på hotellrom

Denne reportasjen ble laget dagen etter at kvinnen ble funnet død på hotell Alexandra i Molde.

– Kjøpte overvåkingsutstyr


Etter hendelsen på rom 411 på hotell Alexandra i Molde ble hjemmet til den tiltalte ransaket. Blant funnene som ble gjort er det tatt beslag i to typer overvåkingsutstyr. Beslagene ble presentert i en sekvens der tiltalte ble konfrontert med påstander om vold og konflikter med tidligere partnere.

– Det ene utstyret skulle jeg gi til barnebarna deres, slik at de kunne høre på fuglelyder. Men utstyret fungerte ikke, forklarte den tiltalte.

Den andre utstyrspakken var blitt kjøpt samtidig som det utspant seg en konflikt med en av de tidligere partnerne hans.

– Kjøpet av dette utstyret var tøvete. Man skal ikke ha slikt utstyr, sa tiltalte.

Avlyttingsutstyr

Dette lytte- og overvåkingsutstyret ble beslaglagt i tiltaltes bolig. Tiltalte hevdet at utstyret i den grønne boksen skulle brukes til lytting etter fugler, mens utstyret i den sorte boksen er overvåkingsutstyr.

Foto: Terje Reite / NRK

Stemningen forandret seg

Selv om stemningen de to imellom var tilsynelatende gemyttlig tidlig på kvelden, ble situasjonen en helt annen senere på kvelden. Retten fikk avspilt en mobilsvarbeskjed som tiltalte ringte til avdøde, kort tid før hendelsen som førte til at Kirsti Slinning døde.

– Ja, viss du ikke ringer så er det greit nok. Jeg forstår det, men jeg syns du skulle ha ringt tilbake likevel, lød meldingen.

Omtrent på samme tidspunkt sendte han også en tekstmelding som lød «Kommer du ikke?»

I retten ble det referert til at vitner skal ha overhørt en samtale der tiltalte ikke likte at Kirsti Slinning satt med ryggen til. Vitner skal også ha hørt Kirsti Slinning forklare til tiltalte at hun «måtte da ha lov til å snakke med vennene sine». Vitner skal også ha hørt henne si «jeg kan ikke ha det på denne måten».

Vitnene kommer i vitneboksen senere i rettssaken.

Gråtkvalt unnskyld

Mot slutten av dagen i retten, under forsvarerens utspørring, uttrykte den tiltalte en gråtkvalt unnskyldning for det som skjedde på hotellet den kvelden og natten Kirsti Slinning døde.

– Ingen applauderer en slik handling. Tankene mine går til Kirstis nærmeste. Min egen familie, Fagforbundet, de hotellansatte og politiet ble berørt av det som skjedde, sa han i unnskyldningen sin.

– Husker ikke


Gjerningsmannen har sittet varetektsfengslet helt frem til rettssaken starter. Mannen har erkjent at han har utført en handling som førte til Kirsti Slinngs død. Men han har forklart at han ikke husker noe fra det som skjedde.

– Min klient holder fast ved denne forklaringen, sier gjerningsmannens advokat Paal Berg Helland.

Dagen etter drapet ble gjerningsmannen siktet for forsettlig drap. Tiltalen ble tatt ut 16. mai. Her heter det at mannen har overtrådt straffelovens paragraf 233 for å ha forvoldt en annens død.

Døde av kvelning


Det formelle grunnlaget for tiltalen er at mannen skal ha slått og/eller sparket Kirsti Slinning i holdet og satte seg over henne. Han skal ha tatt tak rundt halsen hennes og klemte til slik at hun ikke fikk puste. Ifølge tiltalen holdt han grepet helt til andre personer kom til og dro ham vekk. Slinning døde av kvelning.

Det er beregnet prosedyrer i saken fredag.