NRK Meny
Normal

– Situasjonen i fjellet nå er mer krevende enn det datoen tilsier

Skredobservatør, Christer Lundberg Nes, sier at man må vurdere skredfaren for hvert eneste steg man tar.

Skåla på Saudehornet

Her ser man detaljer av flakskreda i skåla. Man ser også løssnøskredet som skiløperen løste ut i renna til høyre.

Foto: Sunnmøre friluftsråd

Onsdag gikk det snøskred både fra Saudehornet i Ørsta, og i Tuvdalen i Sykkylven. Ingen ble tatt av skredet, men alle som ferdes i fjellet bør være obs på skredfaren. Ifølge snøskredvarselet på varsom.no er det moderat snøskredfare i nesten samtlige varslingsregioner i landet, og i Sogn og Jotunheimen er det meldt om betydelig fare for skred.

Christer Lundberg Nes

Christer Lundberg Nes sier det er en dårlig ide å ta fatt på en bratt fjelltur etter jobb slik situasjonen er nå.

Foto: NRK

Christer Lundberg Nes er skredobservatør for skredvarslinga i Norge. Han understreker spesielt et råd til de som vil benytte seg av siste del av skisesongen.

– Man bør starte tidlige på dag. Da er ikke sola så varm, det er lettere å gå, og det er finere og tryggere forhold å kjøre ned igjen, sier han.

– Ikke gå på tur etter jobb

For situasjonen i fjellet er nå mer krevende enn det datoen tilsier.

– Det er nå svake lag i skyggesider og nordsider, og så har vi solpåvirket fare for løsningsskred i sør- og vestvendingene.

I fjellsidene som ligger sør- og vestvendt, der sola og dagvarmen påvirker snøen er det fare for både naturlige løssnøskred, og at man kan starte løssnøskred under skiene.

– Det andre problemet er at det finnes et vedvarende svakt lag i fjellsidene vendt mot nord og på skyggesidene. Og det er gjerne der det er løssnø og ekstra fint føre i sesongen nå.

Han vil ikke anbefale å gå på ski etter arbeidstid uten videre.

– På de bratteste fjellene er det helt klart en dårlig ide, Da er det om å gjøre å finne terreng som ikke har brattheng over seg. Da kan man gå på slakkere fjell.

Må sjekke skredfare kontinuerlig

Nes sier at en må sjekke snøskredfaren hele tiden ute på tur.

– Hvert eneste steg du tar gir deg informasjon om skredfaren. Hvor høyt du er, sol, skygge, tidspunkt, alt vil variere og gjøre at man må bruke den informasjonen til å gjøre gode veivalg.

Er folk flinke til å følge godt fjellvett?

– Ja, de fleste er det. Men jeg skulle ønske at folk var flinkere til å velge trygge veivalg uavhengig av snøforholdene. Da øker man marginene i tilfelle man gjør en feilvurdering, eller forholdene er annerledes enn man tror.

Saudehornet

Bildet er tatt torsdag kveld med skiløperutløst løssnøskred i renna midt i bildet.

Foto: Sunnmøre Friluftsråd

Flere nyheter fra Møre og Romsdal