– Vi må først og fremst bestemme oss for å gå samlet videre

Senterpartiet må legge den vonde tida bak seg og bygge seg opp som eit sterkt opposisjonsparti, sier leder i Senterungdommen, Erling Laugsand fra Averøy.

Erling Laugsand

Leder i Senterungdommen, Erling Laugsand fra Averøy, mener Senterpartiet må smale seg og se fremover.

Foto: Trond Vestre / NRK

Etter en beinhard intern strid ble det valgt ny partiledelse under det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm mandag.

Det store spørsmålet var om Ola Borten Moe fikk fortsette som første nestleder. Borten Moe ble valgt med 160 mot 142 stemmer.

Både tilhengere og motstandere av Ola Borten Moe tar nå til orde for at partiet må samle seg., Senterpartiet må se fremover, sier Erling Laugsand.

– Vi må jobbe med oss selv

– Jeg tror vi først og fremst må bestemme oss for at vi skal gå samlet videre. Vi er nødt til å jobbe med oss selv for å legge dette bak oss. Dette handler veldig mye om hva slags innstilling vi har. Det virker for meg som folk er innstilt på jobben med å samle partiet, sier Laugsand.

– Tror du at partiet klarer det?

– Ja, jeg tror partiet vl klare det, sier Erling Laugsand.

Et flertall i Senterungdommen ville ha Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder. Erling Laugsand som er leder Senterungdommen, var blant dem som stemte for Borten Moe. De aller fleste fylkeslagene var også delt i dette spørsmålet.

Delegasjon Møre og Romsdal Senterparti

Møre og Romsdal Senterparti stilte med 15 delegater på det ekstraordinære landsmøtet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Kan leve med Borten Moe

Olav Myklebust fra Sande som er andre nestleder i Møre og Romsdal Senterparti, var blant dem som ikke ønsket Ola Borten Moe som første nestleder. Men Myklebust kan leve med at Borten Moe får fortsette i ledelsen av partiet.

Olav Myklebust

Olav Myklebust ville ikke ha Ola Borten Moe, men kan leve godt med utfallet.

- Ja, det tror jeg absolutt at jeg kan. Nå er det viktig å samle seg og se fremover. Vi kan være uenige på en rekke områder, men vi må ha bredde i partiet. Den løsningen vi har fått nå med både Ola og Anne Beathe i ledelsen er kanskje den beste samlet sett, sier Olav Myklebust.

– Men klarer dere å legge denne vonde tiden bak dere?

– Det er vi nødt til å klare. Skal vi bygge opp partiet mot neste valg så må vi legge dødt det som har skjedd. Ikke minst må vi få en annen partikultur der folk slutter å løpe til media, men tar debatten internt, sier Myklebust.

– Vi har dårlig tid

– Haster det med å komme på føttene?

– Ja, det haster veldig. Den nye regjeringen utfordrer oss innenfor landbruk, distriktspolitikk og med kommunereformen. Da trenger vi Senterpartiet som et slagskraftig opposisjonsparti, sier Myklebust.

Myklebust får støtte fra fylkeslederen i Møre og Romsdal Senterparti, Ragnhild Aarflot Kalland fra Volda.

– Vi har dårlig tid. Når vi ser hva den nye regjeringa kommer med så er det viktig at Senterpartiet raskt kommer på beina og markerer at det er ikke denne vegen vi ønsker å gå, sier Ragnhild Aarflot Kalland.

– En eksamen for den nye ledelsen

– Vi er nødt til å få flere velgere. Vi er nødt til å appellere til velgere som ikke ser på oss som et alternativ i dag. Det er langt flere som deler våre verdier og våre standpunkter enn de som stemmer på oss. Det er et potensial som vi er nødt til å utnytte bedre enn det vi har klart. Dette blir en eksamen for den nye ledelsen klare dette, sier leder i Senterungdommen, Erling Laugsand fra Averøy.