Hopp til innhold

– Sånn kan vi ikke ha det

Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) sier han blir opprørt når han ser bilder av fuglefjellet på Runde som er fullt av plast. Nå må vi sette i gang tiltak, sier han.

Fuglefjellet på Runde

På Norges mest kjente fuglefjell, Runde, lager fuglene reir av plast i stedet for gress. Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) mener det haster å sette i gang tiltak.

Foto: Håvard Jangaard Strand / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Elvestuen har selv vært på Runde og har sett hvor mye garnrester det er i reirene der. Denne utviklingen må snu, mener han.

– Dette understreker bare hvor mye plast og annet avfall som er på avveie i havet. Det er ikke tvil om at dette truer fuglelivet, og livet i havet.

Utvider gratis plastinnlevering

Elvestuen sier til NRK at regjeringen nå vil utvide ordningen «Fishing for litter» med to millioner kroner i 2018. Denne ordningen gjør det mulig for fiskere å levere avfallet de samler opp fra sjøen gratis. Dette kan de levere på en enkel måte ved havnemottakene.

Ola Elvestuen

Miljøvernminister Ola Elvestuen reagerer på bildene han ser fra fuglefjellet på Runde.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– I dag er det bare i utvalgte havner at fiskere får levere dette gratis. Vi ønsker å utvide ordningen med gratis innlevering av plastavfall slik at det gjelder alle havnene langs kysten, sier Elvestuen.

Elvestuen vil også ansvarliggjøre produsentene av fiskeredskaper.

Fishing for litter

Elvestuen ønsker å utvide ordningen der fiskere kan levere inn plastavfall gratis.

Foto: Longvagruppen


– Vi jobber med å få innført et produsentansvar der de som lager produktene selv må passe på at avfallet fra varene ikke kommer på avveie. Dette mener jeg vil kunne få ned avfallsmengden fra næringen betydelig.

80 millioner kroner til plastrydding

Ifølge forsker i miljøledelse ved NTNU, Annik Magerholm Fet, blir det hvert år mistet 33.000 garn i europeiske farvann. Mye av dette følger havstrømmene nordover og havner i Norskehavet og langs kysten av Norge.

Regjeringen har også økt støtten til arbeidet for å rydde opp i marin plastforsøpling. I år kan 80 millioner kroner fordeles til frivillige tiltak for å forebygge og rydde opp i forsøplingen i havet og langs kysten. «Fishing for litter» er en del av dette.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen

– Vi har sovet i timen

Ornitolog Alv Ottar Folkestad har i en årrekke jobbet med natur- og fuglevern. Allerede på slutten av 1960-tallet så han spor av plast i reirene på fuglefjellet Runde. Også han reagerer på utviklingen.

Alv Ottar Folkestad

Ornitolog Alv Ottar Folkestad er bekymret over økningen i plast i miljøet.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Da var det bare et innslag. Nå er det en dominerende del av reirene, sier han.

Folkestad mener at ingen av dagens generasjoner vil få oppleve rent hav og at den omfattende plastmengden vi nå ser i havet bare er en del av det fotavtrykket vi etterlater oss.

– Politikerne sier at havet skal være løsningen for fremtiden. Men havet er ikke slik det var lenger. Vi har sovet i timen når det gjelder å ta vare på havet og de verdiene som fins der, sier han.

Vil bruke «skrekkbilder»

Kommunikasjonssjef i Klima- og miljødepartementet, Jon Berg, sier miljøvernministeren mener bildene NRK har tatt av fuglefjellet på Runde viser hvor alvorlig problemer er.

– Miljøvernministeren vil bruke bilder fra Runde i et møte med Rederiforbundet for å illustrere overfor næringen hvor ille den marine forsøplingen er, sier Berg.

Fuglefjellet Runde

På fuglefjellet på Runde lager fuglene reir av plast i stedet for

Foto: Håvard Jangaard Strand / NRK