NRK Meny
Normal

– Sami var en sårbar og veldig snill gutt

Sorgen er enorm blant flere av de nærmeste vennene til avdøde Sami Milhem (20). I et intervju med NRK forteller de nå hvem han egentlig var.

Drap - Hareid - Bigset - Hareid-drapet. Marianne Breivik, Aziz Oukle og Ellen Efrem

– Sami var noe helt annet enn det som har kommet frem i media, sier avdødes nære venn Marianne Breivik (t.v.). Her med Sami sine venner fra flyktningmottaket, Aziz Oukle og Ellen Efrem.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Han hadde kanskje et image som talte mot ham iblant. Jeg har hørt at mange ungdommer så på ham som en gangster-gutt, og derfor er det viktig for oss som kjente ham å fortelle hvordan han egentlig var, sier Marianne Breivik.

NRK treffer henne, samt flere av hans venner i huset på Dimnøya – et kvarters kjøring fra Hareid, der Sami Milhem (20) ble funnet drept og partert på bestialsk vis fredag ettermiddag.

Breivik ble kjent med Sami da han kom til flyktningmottaket i Ulsteinvik sommeren 2011.

Hun jobbet på kompetansesenteret der han fikk norskopplæring, og de to dannet et sterkt bånd seg imellom.

– Han var en gutt som var lett å komme i kontakt med. En morsom og åpen gutt som var lett å bli kjent med, og som trodde det beste om alle. Sami var glad for å få nye venner, og hadde en kjempestor bekjentskapskrets, forteller hun.

Det siste møtet

Sami Milhem vart drepen på Bigset i Hareid 8. august 2014
Foto: Privat

Kontakten minket da Sami flyttet til Hareid med familien, men i løpet av sin tid på Sunnmøre ble han med Breivik og familien på flere ferieturer.

Det har gått ca. en måned siden hun så Sami sist. Den gang kom han på besøk for å si adjø før han skulle reise på ferie og besøke familien i Tønsberg, Kristiansand og i Sverige.

– Han virket veldig glad, og jeg sa han måtte passe godt på seg selv. Jeg er bare så glad for at jeg fikk bruke det siste møtet til å holde rundt ham og vise hvor glad jeg var i ham, sier Breivik.

Minnene om den glade gutten strømmer på mens hun forteller om en gutt med mange talenter innen musikk og idrett.

En gutt som skrev og fremførte raptekster i familien sin stue, og som brukte gamlekarene på Hasundgot sitt old boys-lag som rundingsbøyer da han fikk være med og spille fotball.

– Vi kunne prate i timevis

– Dette var en tenåring som hadde med seg veldig tung bagasje fra sitt tidligere liv, forteller Breivik.

– Var det en grunn til at du følte ekstra omsorg for ham?

– Ja, det var det, fordi han viste et behov for å snakke om dette. Han var en person som kunne komme og spørre om å få prate, og samtalene våre kunne vare i timevis.

Etter 22. juli-tragedien meldte han seg til og med inn i AUF, og deltok på rosenedleggingen ved domkirkeplassen i Oslo.

– Da fikk han håndhilse på selveste statsminister Jens Stoltenberg. Hele seansen var magisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Det var her ved den kommunale boligen på Bigset i Hareid kommune at Sami Milhem (20) ble funnet fredag ettermiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Han var noe helt annet

Drapet skjedde i en kommunal bolig på Bigset i Hareid kommune. I kjølvannet av hendelsen har flere naboer og andre omtalt åstedet som et farlig sted med mye rus og kriminelle personer.

– Han var så mye mer enn det som har kommet frem i media, sier Breivik.

Hun føler nå at det er veldig viktig å få frem den andre siden av Sami.

– Det tror jeg han hadde satt pris på. Han sa ofte til meg: «Marianne, du kjenner meg godt». Han ville jeg skulle snakke positivt om ham, og det gjorde jeg også, fordi jeg kjenner ham.

Kontakten med Sami hadde minket det siste året, men hun vil ikke koble dette opp mot at han skal ha vanket i et tøft miljø.

– Et kjempesjokk

– Hva tenkte du da du fikk vite at Sami var offeret?

– Det var et kjempesjokk. Når man deretter fikk vite hvor grusomt drapet var, så er det uforståelig at noen kan gjøre slikt mot en gutt som ham. Vi kjenner ham som en sårbar og snill person med mange talenter.

Også vennene hans fra mottaket, Aziz Oukle og Ellen Efrem sier de har problemer med å fatte det som har skjedd.

– Jeg klarer ikke å tenke på hvordan han døde, og at han ble drept på den måten han ble. Det er helt forferdelig, sier Oukle.

Breivik sier de nå vil ta en dag av gangen, og forteller at de har kontakt med familien. Rundt 12 familiemedlemmer har kommet til Hareid fra Sverige og andre steder, for å samles i sorgen.