– Samfunnet har gått i feil retning

Martine Skog Skulstad (15) tar et oppgjør med russesangene. – Jeg har ikke lyst å vokse opp i et slikt samfunn der jenter kun er objekt, sier hun.

Russ ute

Martine Skog Skulstad (15) har fått nok av russelåter som objektifiserer kvinner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jenter blir framstilt som «horer», gutter som rike sjeiker og kapteiner, skriver Martine Skog Skulstad (15) i et innlegg som ble publisert i Sunnmørsposten søndag.

Hun skriver i innlegget at med tekster som «Hooker en tøs, jeg vil se deg naken så slipp deg løs», og «jeg skal ta deg med å leke duracell-kanin», bidrar de som lager russelåtene til å ødelegge en industri og en feiring som i utgangspunktet skulle være gøy for både gutter og jenter. Hun mener at mange av tekstene er langt over streken.

Martine Skog Skulstad

Martine Skog Skulstad synes mange av russelåtene er ekle.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Jeg synes samfunnet har gått i feil retning de siste årene med russelåtene som objektifiserer kvinner og jenter, sier hun til NRK.

Mener det ødelegger feiringen

Hun mener at forklaringene om at tekstene i sangene er tull, og at man ikke mener noe med det, ikke holder.

– Det blir for dumt. Det finnes ikke noen god unnskyldning, eller en spøk som er morsom nok, til å la mennesker bli til objekt som ikke duger til mer enn sex.

– Det er perverst og ekkelt å være vitne til at Norge som er et så velutviklet land har sånne sanger og synes det er greit.

– Hvorfor tror du det blir skrevet?

– Jeg vet ikke, det er vel for å provosere, og for å få flere til å høre på dem, sier hun.

Vil ikke ha et slikt samfunn

Russepresident ved Fagerlia videregående skole i Ålesund, Josefine Rødal Tomren, sa før årets russefeiring startet at hun ikke vil være med på seksifiseringen av russetida lenger. Og 15-åringen håper det er blitt andre holdninger til hun selv skal være russ.

– Jeg håper det ikke er slike låter når jeg er russ. Jeg har ikke lyst å vokse opp i et slikt samfunn. Og jeg vil ikke at mine barn skal vokse opp i et slikt samfunn der jenter kun er objekt.

Innlegget er blitt delt mange ganger i sosiale medier.

– Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding enda. Men jeg er forberedt på at det kan komme fra dem som er imot likestilling, sier hun.

Siste video/lyd

- Overlever eg dette skal eg lage ein stor støttekonsert til kreftavdelinga. Det sa dirigent Svein Eiksund til legane ved Volda sjukehus etter at han for halvanna år sidan fekk konstatert ein kreftsvulst på 10 centimeter. No er han frisk og har planane klare
 Landets nyeste Pusterom for kreftpasienter opna i Kristiansund i dag. Målet er å gi pasientane eit fristed frå sjukehuset - innanfor sjukehusets veggar.
Vi skal treffe ei jente som har vald å ta utdanning til eit litt uvanleg yrke. Ho er den einaste i vårt fylke i år. Ho e ei ganske tøff jente som trives best ute i det fri.