Slik opplevde Hareid-drapsmannen rettssaken

– Det har vært en påkjenning for min klient å oppleve de pårørendes lidelse, samtidig som han har slitt med sin egen samvittighet, sier forsvareren til den tiltalte 23-åringen.

Hareid drapet rettssak

Fra denne vitneboksen har venner og bekjente av tiltalte, samt avdødes familie avlagt sterke forklaringer i løpet av rettssaken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

På retten siste dag krevde aktoratet 20 års fengsel for Hareid-drapsmannen som drepte og parterte Sami Milhem i en leilighet på Bigset 8. august i fjor.

I tillegg ba de etterlattes bistandsadvokater om 600.000 kroner i erstatning.

Johnny Veum - hareid drapet

– Jeg tror min klient vil føle stor frihet og glede over å få mulighet til å bli løsrevet fra rusmiljøet han har vært en del av i mange år, sier mannens forsvarer, Johnny Veum.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tiltaltes forsvarer, Johnny Veum, mente derimot at det ikke kan bevises at drapet var planlagt, og mente derfor at det bør holde med 16-17 år i fengsel.

Nå er rettssaken ferdig, og uansett hva som skjer, kan nok 23-åringen fra Bodø vente seg mange år bak murene. Det vil bli lettende, ifølge hans forsvarer.

– Min klient er først og fremst opptatt av å få en dom, og forhåpentligvis bli ferdig med saken. Han er forberedt på en lang straff, og jeg tror han vil føle stor frihet og glede over å få mulighet til å bli løsrevet fra rusmiljøet han har vært en del av i mange år, sier Veum.

– En smertefull prosess

Under rettssaken har vi hørt flere av mannens venner og bekjente i vitneboksen, samt avdødes foreldre som holdt et svært følelsesladet innlegg om tapet av sønnen.

– Helst siden min klient ble nykter og forsto hva han hadde gjort, har han vært plaget både fysisk og psykisk. Det har vært en påkjenning for min klient å oppleve de pårørendes lidelse, samtidig som han har slitt med sin egen samvittighet, sier forsvareren.

Kondolanseprotokoll til Sami Milhem

DREPT: Sami Milhem (20) ble drept og partert i en leilighet på Bigset 8. august i fjor.

Foto: Arne Flatin / NRK

Han understreker at hans klient hele tiden har erkjent sine handlinger, noe som har vært en smertefull prosess for ham.

– Han har aldri prøvd å dra seg unna eller skylde på andre. Det har vært smertefullt for ham å være her, se bevisene, og høre på forklaringer som avdekker sider ved ham som han ikke har vært klar over i det hele tatt.

Motivert for et liv etter soning

Underveis i rettssaken konkluderte rettspsykiaterne med at han hele tiden var tilregnelig drapsnatten - dog sterkt ruset.

De sa uansett at tiltalte ville kunne få et normalt liv etter soning.

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Ifølge 23-åringens forsvarer er hans klient klar for å fjerne seg fra rusmiljø, slik som ved drapsboligen i Hareid.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det forutsetter likevel at han kommer seg vekk fra rusmiljøet, og er motivert for å vende tilbake til samfunnet.

– Er han motivert for dette, Veum?

– Ja, helt klart. Det har han også prøvd før, men han har blitt dratt tilbake. Slike miljøer er ofte magnetiske på dem som har vært der. Nå er han uansett forbered på en fengselsstraff, avslutter Veum.