NRK Meny
Normal

– Romsdalingene ønsker seg storkommune

Overraskende mange av innbyggerne i romsdalskommuner er positive til kommunesammenslåing.

Geir Vinsand

Geir Vinsand i NIVI Analyse ble overrasket da han så gjennom resultatene av innbggerundersøkelsene om kommunereform i Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

En oppglødd Geir Vinsand i NIVI Analyse sier at innbyggerundersøkelsene er spennende og vil overraske. I morgen skal han presentere resultatet for romsdalskommunene.

– Det jeg kan si er at i disse undersøkelsene er det overraskende stor reformvilje. Vi har sett et stort flertall for kommunesammenslåing, sier Vinsand til NRK mandag.

Massivt flertall

Mange innbyggere i Molde, Fræna, Rauma og Eide vil at kommunen de bor i skal slå seg sammen med en eller flere andre nabokommuner. 2000 har deltatt i innbyggerundersøkelsene.

Vinsand er tydelig overrasket over det massive flertallet for kommunereformen i Romsdal. Men han er klar på at de endelige tallene ikke kommer før tirsdag.

Alternativene for kommunesammenslåing er mange. En storkmommune for Romsdal, eller bare kommunene på Romsdalshalvøy sammen med Eide og Gjemnes. Eller kanskje nabokommuner som kan gå sammen to eller flere.

Romsdalingene tenker stort

Vinsand sier at mange tenker stort, men det finnes ulike syn i de ulike kommunene.

– Det skal vi snakke mer om på kommunemøtet i morgen, sier han.

Da kan vi få vite om folket i Eide vil gå mot Nordmøre eller Romsdal, om folket i Rauma syns kommunene er store nok til å fortsette alene og hva Molde og Fræna tenker om naboskapet gjør at de bør gå sammen.

Vinsand mener de har spurt mange nok til at dette skal gi oss et rett bilde av folkemeninga.

– Tallene er meget solide.