– Presset fra samfunnet engasjerer veldig mange

Mange ungdommer kjenner daglig på presset om å være perfekte. Det var også det temaet som engasjerte mest på ungdommens fylkesting 2015.

Ungdommens fylkesting

Fra venstre: Leder av ungdomspanelet Marcus Svenning, Jonas Heggestad, Oda Konsine Søvik Dyrnes fra Eide ungdomsråd og nestleder i ungdomspanelet Åse Kristin Ask Bakke under ungdommens fylkesting i Møre og Romsdal.

Foto: Elin Johanson Lyngstad

– Det er økende presset på ungdom gjennom sosiale medier og samfunnet, fokuset på kropp og skoleprestasjoner har skapt enormt mye debatt og engasjement under fylkestinget, sier leder i ungdomspanelet Marcus Svenning.

Ungdommens fylkesting 2015 pågår denne helga på Åndalsnes.

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS) sier at mange ungdommer kan bruke timevis på å sammenligne hvor mange «likes» de selv får i sosiale medier sammenlignet med andre.

– Mer reflektert enn tidligere generasjoner

Ungdomspanelet startet i 2013 et prosjekt der det blant annet skal jobbes med hvorfor så mange ungdommer sliter og er ulykkelige. Svenning sier de fortsatt er i startfasen, men ungdomspanelet har flere planer.

I juni skal det være et arrangement med foredrag og artister, men frem til da vil det bli en rekke kampanjer på sosiale medier, ifølge lederen.

– Det kan for eksempel være et bilde av en ekstra tå der man skriver #minulikhet eller at man står frem som homofil.

– Så lenge du er fornøyd med den du er, så er det det viktigste. At ungdom engasjerer seg i slike saker overrasker meg ikke. Ikke for å søte tidligere generasjoner, men jeg tror vi er mer reflektert, samtidig som vi har mindre selvtillit.

Ungdommens fylkesting på lørdag

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad var med å åpne ungdommens fylkesting.

Foto: Elin Johanson Lyngstad

Årets ungdomskommune

I tillegg til mange diskusjoner om kroppspress, ble også årets ungdomskommune i Møre og Romsdal kåret, som i år ble Eide.

– Både Eide, Kristiansund og Molde hadde gode argumenter for hvorfor de burde vinne, men det som gjorde Eide unik er at det er en liten kommune med omtrent 3500 innbyggere og det de har fått til med begrenset penger er veldig bra.

– De har to ungdomsklubber og akkurat fått en ny kunstgressbane. Eide viser at det å være små er ingen hindring for å skape gode møteplasser, sier Marcus Svenning.