– Oppfordrer alle til å tenke på de som er rammet

Sjømannsprest Annstein Lothe fikk i dag beskjeden han ikke ville ha. – Nå vil vi reise og bistå der de trenger oss mest.

Annstein Lothe

Sjømannsprest Annstein Lothe er på vei fra Ålesund lufthavn Vigra for å bistå etter helikopterulykken utenfor Bergen.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

Flere sjømannsprester er nå på vei for å bistå familie, kolleger og andre som er rammet av helikopterstyrten utenfor Bergen.

– Dette er en beskjed vi ikke ville ha. Men vi vet at helikoptertrafikken er det mest sårbare som er i olje- og gassnæringen på norsk sokkel, sier Annstein Lothe som er koordinator for offshoreprestene i Sjømannskirken.

Han sier at de har vært lettet over at det er mange år siden forrige helikopterulykke.

– Vi håpte at det ikke skulle komme flere, men nå har det altså skjedd.

Funnet omkomne

Alle redningsenheter ble satt i alarmberedskap etter at et helikopter styrtet ved Turøy nord i Fjell kommune. Alarmen gikk 11:55. 20 minutter senere var redningsetatene på plass.

Minst 13 personer var ombord i helikopteret som var på vei fra Gullfaks B til Flesland.

Politiet bekrefter at de har funnet omkomne.

På vei for å bistå

Lothe har vært offshoreprest i sju år og er godt kjent med livet i Nordsjøen. Nå vil han reise dit Statoil ønsker og trenger han mest.

– Sannsynligvis vil to av oss reise ut til plattformen dette helikopteret kom fra, og være ombord med de kollegaene som er der, sier han.

Sjømannskirken vil også ha to prester i Bergens-området og støtte Statoil med det de trenger av bistand der.

– Dette er ikke noe man kan planlegge. Nå må vi leve med katastrofen slik som den har oppstått og følge bergingsarbeidet. I første omgang gjelder det å prøve å berge liv. I neste omgang blir det viktig å ta seg av familie og pårørende og alle de som er rammet av en ulykke som dette.

– Nå må vi tenke på dem som er rammet

Han forteller at det vil bli en tøff oppgave.

– Dette er like tøft for oss som prester som alle andre. Vi sitter jo på disse helikoptrene vi også og det kommer veldig nært, men på samme tid er det derfor vi er der for å støtte de menneskene som jobber offshore og deres familier. Så dette er midt inne i den tjenesten som vi forbereder oss på, og som vi ønsker å være i, sier han.

Han vet ikke hvor lenge han vil bistå i forbindelse med ulykken.

– Vi trenger et medmenneske når slike ting skjer og dette må vi bare ta slik som det utvikler seg. Jeg oppfordrer alle til å tenke på dem som er rammet av ulykken.