Hopp til innhold

– Oppdrettsnæringen må bli bærekraftig

– Oppdrettsnæringen må forske seg frem til bærekraftige løsninger om næringen skal vokse. Det sier fiskeriministeren som i dag besøkte det tidligere statlige forskingssenteret på Averøy.

Elisabeth Aspaker ved mærer. Ser på rognkjeks. Nært rognkjeks i mærer. Folk ved mærer. Nært for slippes i mære.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøkte i dag Marine Harvest Fish Feed på Averøy.

I 40 år drev staten forskingsstasjonen på Averøy. Nå er forskingsstasjonen Marine Harvest Fish Feed overtatt av private, og har drevet stasjonen i ett og et halvt år.

– Her utfører vi forskingsprosjekter for å sjekke at fôret vårt er like bra som konkurrentenes, og vi finner ut hva vi kan gjøre for å gjøre fôret enda bedre, sier direktør Ben Hadfield.

Nå fokuserer forskingsstasjonen i første rekke på fôrkvalitet. Da handler det om å gi stor vekst til minst mulig kostnad.

– Vi må finne metoder for å kunne produsere mer fôr om vi skal kunne produsere mer laks i fremtiden. Å forske på forsammensetning og hvordan vi kan finne nye råvarer til maten til laksen er svært viktig, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Oppdrettsnæringen har ikke bare utfordringer som gjelder veksthastighet. Næringen har også store miljøutfordringer. Næringen hevder at fokus på fôrkvalitet også gir miljøgevinst.

– Vi kan lage for som fisken har mer nytte av. Dette fører til at det blir mindre avfall som havner i naturen. Dette også til at fisken vokser bedre og du får bedre kvalitet på fisken, sier Ben Hadfield.