Hopp til innhold

– Det eneste som er sikkert, er at ødeleggelsene blir massive

Forfatter Astor Furseth har tatt for seg bølgekatastrofer opp gjennom tidene, og garanterer én ting – vi kommer til å oppleve det igjen.

Astor Furseth

Forfatter Astor Furseth på toppen av 'Mannen' – et rasfarlig fjell i Romsdalen.

Foto: Privat

I boka Farlige bølger legger forfatter Astor Furseth frem en kavalkade av bølgekatastrofer som har rammet Møre og Romsdal, Norge og resten av verden opp gjennom historien.

Her trekker han også frem at Møre og Romsdal, på grunn av sine høye fjell, er det mest utsatte fylket når det kommer til tsunamier og påfølgende skred.

Selv om de fleste av oss føler oss trygge for stormfloder og skrekkscenarier i det våte element, forsikrer Furseth oss om én ting – vi kommer til å bli rammet av flere monsterbølger i tiden som kommer.

– Se på "Åknesrenna" for eksempel. Vi vet at den fjellsprekken utvider seg med 0,6 millimeter hver eneste dag, og da sier det seg selv at den kan rase ut innen en mannsalder på 30 år. Dette er bare én av flere områder i fylket vårt som er utsatt, sier Furseth

Mest utsatte steder

I arbeidet med boka har Astor gått gjennom hele 5.000 skred – alle lagret i den nasjonale skreddatabasen. Oversikten strekker seg helt tilbake til 1100-tallet, og det er ikke rent få liv som har gått tapt i elementenes vold siden den gang.

– Det er Møre og Romsdal og Nord-Troms som er de mest utsatte stedene i hele landet. Trondheimsfjorden er også et risikoområde – særlig når det kommer til undersjøiske skred. Denne typen er veldig sjelden, men i 1959 var det ni personer som omkom i dette området, da en bølge plutselig reiste seg fra havet og skylte vekk en bygd.

Saken fortsetter under bildet

Risikoen er stor for fjellskred fra Åkerneset

Det er ventet at flodbølgen vil bli gigantisk når Åknesrenna raser ut i Storfjorden.

Foto: Foto/illustrasjon: Møre og Romsdal fylke

50 meter høy tsunami

– Hvor ødeleggende kan slike stormfloder være?

– I Tyskland, Danmark og Nederland har bortimot 50.000 omkommet i slike katastrofer, og i 1901 ble 34 mennesker drept da vannet skylte innover Herøy i Lofoten. De virkelig store bølgene kommer til å forårsaker store ødeleggelser og voldsomme ulykker, og det eneste som er sikkert er at det kommer til å skje igjen.

På Nordvestlandet er det først og fremst Veiholmen, øya Ona og Grip som har blitt rammet av flodbølger i årenes løp. Også på Smøla har det vært harde bud. I 1938 kunne en se vegger av vann i ni meters høyde.

Det er likevel ingenting sammenlignet med hendelsen på Tjelle utenfor Molde i 1756. Den gang ble den vesle bygda nemlig rammet av en tsunami på 50(!) meters høyde, som var forårsaket av Norges største fjellskred. 32 mennesker mistet livet, og 168 bygninger ble knust.

Saken fortsetter under videoen

Video Åknestsunami

Her kan en se en animasjon av den ventede åknestsunamien.

God beredskap

I vår moderne tid er det først og fremst "Åkneset" og "Mannen" som byr på de største farene. Dommedagsprofetier til tross – Furseth beroliger de som nå sitter med en utrygg følelse.

– Vi har såpass god beredskap at vi ikke trenger å frykte for liv og helse. Bare i Stranda er det elleve personer som til enhver tid har oversikt over rasfaren, så de fleste kan nok føle seg trygge. Likevel – bølgene vil komme, og det er umulig å unngå materielle skader, sier Furseth.

– Hva med jordskjelv? Representerer det en risiko for flodbølger? spør NRKs journalist, hintende til skjelvet som tirsdag skjedde på Sunnmøre.

– Nei, da må skjelvet nesten opp i seks på Richters skala, og det skjer ikke i vårt område. Dette har også vært diskutert på en konferanse i Oslo med flere ledende jordskjelvforskere, der denne risikoen ble avvist.