Hopp til innhold

– Nordmenn lures av tryggheten i samfunnet

Nordmenn stoler på at lokalsamfunnet er godt forberedt på ekstreme værtyper, viser ny meningsmåling. Men Kartverket mener trygghetsfølelsen har lurt folket.

Dette viser høydedata matchet med flybilder, og til sammen skaper dette 3D-modeller av terrenget.

I dette programmet blir høydedata lagt sammen med flybilder, og til sammen skaper dette en 3D-modell av terrenget. Kartverket håper å utvikle dette for hele Norge.

Ifølge Kartverket er ikke kartene som finnes i dag gode nok, og det kan svekke beredskapen. De advarer nå mot å ta trygghet for gitt.

De mener resultatene av meningsmålingen ikke stemmer overens med virkeligheten, og ønsker derfor å lage 3D-kart over Norge for å være ordentlig forberedt på uvær.

”Varsler opptil 60 mm regn i løpet av et døgn”, ”Vann fylte 20 kjellere”, ”Fikk ødelagt huset for andre gang på et halvt år”, ”Varsler fare for flom og jordskred”.

Alle titlene er hentet fra norske nyhetsmedier de siste ukene. Men slike overskrifter skremmer tydeligvis ikke flertallet av nordmenn.

Kan bli lurt av trygghet

Jon Arne Trollvik

Sjefingeniør i Kartverket, og prosjektleder for Nasjonal detaljert høydemodell, Jon Arne Trollvik, mener at de trenger en ny detaljert høydemodell som kan varsle farer før enn det som er mulig i dag.

Foto: Kartverket

Sjefingeniør i Kartverket, Jon Arne Trollvik, er usikker på hvorfor folk har stor tiltro til beredskapen i lokalsamfunnet, men han tror at mange er veldig vant til å leve trygt, og er derfor ikke redd for konsekvensene av ekstremvær.

– Kan den trygghetsfølelsen lure oss?

– Ja. Folk føler for stor tillit til beredskapen i samfunnet. Det er lurt å sette seg inn i hvordan dette fungerer i sitt område, mener Trollvik.

I en ny meningsmåling gjort av Norstat svarer over halvparten av de 1000 deltakerne, at de føler nærmiljøet deres er godt forberedt på mer ekstremvær i årene fremover.

25 prosent er usikre og 21 prosent mener nærmiljøet er dårlig forberedt.

Sammen med 12 andre statlige etater, deriblant NVE, NGU og Vegvesenet, tar Kartverket til orde for at det bygges opp en ny digital 3D-modell av hele landet.

Derfor vil de ha Norge i 3D

Det er nødvending, mener Trollvik, som er leder for prosjektet.

– Vi mener at vi trenger en ny detaljert høydemodell som kan gi et mye bedre bilde av hvor og hvordan ekstremværet vil ramme bebyggelse og infrastruktur.

Jostedalsbreen i 3D

55 prosent av deltakerne i meningsmålingen svarte at de føler at lokalsamfunnet er forberedt på ekstremvær. Kartverket mener at detaljerte 3D-kart kan gjøre beredskapen enda sterkere.

Foto: Kartverket

Modellen skal lages ved at hele landet laserscannes fra fly, og på den måten samle inn detaljerte data om hvordan landet vårt ser ut.

Trollvik sier at de gamle kartene er grove og delvis basert på gamle data, og derfor utdaterte.

– Nye kart er veldig viktig for ras-, flom- og skredberedskapen. Man kan risikere å måtte evakuere større områder enn nødvendig på grunn av dårlig oppløsning i de gamle kartene, sier sjefingeniøren.

– Gode kart kan varsle farer

Han mener at det er behov for mer detaljerte kart for å kunne varsle farer tidligere.

Før helga kom meldinga om store bevegelser i fjellet «Mannen» i Romsdal, og at 4000 lastebillass med stein kan rase ut innen kort tid.

– Fjellparti som «Mannen» er veldig nøye overvåket, og det er ikke disse vi trenger de nye kartene til. Men det finnes drøssevis av lignende områder hvor det er fare for skred, forteller Trollvik.

Artikkelen fortsetter under videoen av «Mannen» i 3D ...

«Mannen» generert i 3D av flybilder.

Kartverket har generert denne 3D-modellen av fjellet «Mannen» ut fra flybilder fra Møre Fjell.

Ved å skanne terrenget med laser er det mulig å finne bratte fjellsider hvor det er fare for ras, men også se hvor det er fare for flom.

Folket er ikke bekymra

Lars Olav Hustad

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier at det er avgjørende at overvåkninga av rasutsatte steder fungerer.

Foto: Arnt Olav Herjehagen

Lars Olav Hustad er ordfører i kommunen der «Mannen» står i fare for å rase. Han tror gode beredskapsplaner gjør at folket føler seg trygge.

– Det betyr at vi har en godt utbygd tjeneste, og at vi har klart å oppnå tillit fra folket, mener Hustad.

Hustad mener at det er viktig at overvåkninga av rasutsatte steder fungerer. Det gjorde det i helga.

– Kjempeviktig for beredskapen

NVE har det overordna ansvaret for statlige forvaltningsoppgaver innen forebygging av flomskader og skredulykker. De mener at 3D-kartene kan gi et godt grunnlag for videre kartlegging.

Anne Britt Leifseth, avdelingsdirektør SV

Anne Britt Leifseth i NVE håper at prosjektet Nasjonal detaljert høydemodell får nok penger til å leve videre.

Foto: Stig Storheil / NVE

– Slike kart er kjempeviktig for at vi skal klare å finne bratte terreng som er utsatt for steinsprang eller jordskred, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i skred og vassdragsavdelingen.

Hun mener at Norge i 3D hadde vært nyttig for både dem og i kommunene for å få bedre oversikt.

– Det ville gjort vårt arbeid enklere og mer effektivt, og vi kan kartlegge områder der ras skjer ofte, sier Leifseth.

Hun mener at det er de mindre utsatte områdene som er viktig å få kontroll på – de mer alvorlige, som «Mannen» har de allerede god kontroll på.

Håper på innpass i statsbudsjettet

Staten har ennå ikke sagt seg villige til å finansiere prosjektet, forteller Trollvik som håper at de er med i statsbudsjettet som blir lagt frem 8. oktober.

– Vi mener at det finnes et behov for denne kartleggingen, og da trenger vi hjelp fra staten.

Det er Leifseth enig i, som mener at behovet for dette prosjektet er stort.

Narvik i 3D

Dette bildet viser Narvik i 3D. Kartverket mener at slike kart kan forebygge tap av liv og verdier, og gi stor samfunnsøkonomisk gevinst.

Foto: Kartverket