– Noen har knapt til salt i suppa

Julehøytiden er ikke like lett for alle. I Ålesund er det flere organisasjoner som gjør sitt for at de som ikke har det så godt, får en best mulig julefeiring.

Julegryta i Ålesund.

HJELPEORGANISASJONER: Frelsesarmeens julegryte i Ålesund sentrum. De er bare en av flere organisasjoner som hjelper de trengende i julehøytiden.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Pål Fivelstad

LAVTERSKELTILBUD: Pål Fivelstad i «Hjelpegruppe Ålesund og omegn».

Foto: PRIVAT

– Vi spør ikke om grunnen til at de kommer, vi bare prøver å hjelpe de som spør, sier Pål Fivelstad, styremedlem i Facebook-gruppen «Hjelpegruppe Ålesund og omegn».

I tiden før jul har han og andre bidragsytere til gruppen stelt i stand kasser med tradisjonell, norsk julemat, som de har delt ut til familier som ønsker og trenger det. I kassen finnes alt fra ribbe til julegodteri.

– Maten har vi fått fra alle de snille giverne som er med å hjelpe oss i gruppa. Noen bidrar med mye, andre med litt mindre, men «alle bekker små gjør en stor å». Vi er takknemlig for alle bidragene vi får, forteller Fivelstad.

Gleden av å hjelpe andre

Selv om medlemmene i gruppen ikke spør om folks økonomiske situasjon eller graver videre i hvorfor de trenger en kasse med mat, er det fortsatt vanskelig for mange å ta kontakt med Fivelstad og de andre i gruppa.

– Selvfølgelig sitter det langt inne for mange å spørre oss, men vi prøver å være et lavterskeltilbud. For mange kan det likevel være en ganske stor kneik å komme over, men vi prøver å være så hjelpsomme som mulig, sier han.

Selv føler han at han får mye igjen av å være med i gruppa.

– Det handler om gleden av å hjelpe andre som ikke har det så godt. Det er mange som faller mellom to stoler i NAV-systemet og knapt får nok til salt i suppa. Da kan vi komme inn og supplere med mat, klær, sko og hygieneartikler, sier Fivelstad.

– Vil gi gode opplevelser og trygghet

Frode Hessen

BLÅ KORS: Frode Hessen i Blå Kors er opptatt av at beboerne skal få en god jul som alle andre.

Foto: silje bjerknes / nrk

Hos Blå Kors i Ålesund er det rusavhengige som står i fokus og som organisasjonen prøver å skape en fin jul for.

Totalt er det 14 mennesker som bor der fast, og på julaften blir de åtte stykk rundt bordet. Der vil det bli servert julemiddag og Blå Kors har også kjøpt inn julepresanger til beboerne.

– Mange har dårlige minner fra jula i barndommen og tidligere, og det kan gjøre at de isolerer seg og ruser seg mer i denne tiden. Men hos Blå Kors prøver vi å gi de gode opplevelser og sørge for at de opplever trygghet, sier Frode Hessen, daglig leder på Blå Kors bosenter.

– Selv om de bor her og er rusaktive, skal de få det samme tilbudet som alle andre. Vi er opptatt av at deres jul ikke skal være noe annerledes enn den vi har privat, forteller han.

Har ingen å feire jul sammen med

Frelsesarmeen, kortautomat

FRELSESARMEEN: Åse Berg Grønvik i Frelsesarmeen forteller at varmestua holder åpent 24–26. desember.

Foto: Frode Berg / NRK

Frelsesarmeens varmestue i Ålesund er et samlingspunkt for dem som ikke har noen å feire jul sammen.

– Årsaken til at noen velger å feire jul her er at de ikke har et nettverk med folk de kan feire jul sammen med og enkelte har ikke et sted å bo. Folk som kommer innom har forskjellige livssituasjoner, sier leder av varmestua, Åse Berg Grønvik.

De holder åpent 24–26. desember og forventer flere besøkende i julehøytiden.

– Nå i tiden før jul er det alt fra fem til 20 personer innom, og på julaften blir vi rundt 20 mennesker her. Vi tror at de setter pris på det tilbudet vi har her, sier hun.