Hopp til innhold

– Noen få ødelegger for resten

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang synes det er påfallende at hele pelsdyrnæringen blir kritisert på grunn av noen enkelttilfeller med mislighold.

Pelsdyroppdrettar Steinar Nordang på Øye i Ørsta er som så mange andre sjokkert over dei siste avsløringane om vanskjøtsel av dyr. Men han reagerer også på politikarar som tek til orde for å avvikle heile pelsdyrnæringa.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang på Øye i Ørsta er som så mange andre sjokkert over de siste avsløringane om vanskjøtsel av dyr. Men han reagerer også på politikere som tar til orde for å avvikle hele pelsdyrnæringen.

Pelsdyrnæringen blir jevnlig omtalt i media med negative ordlag, ofte frontet med nye avsløringer om mislighold av dyr. Dette skjedde senest onsdag, der Dagsrevyen avslørte ytterligere mislighold av pelsdyr i Norge.

Vanskjøtting av dyr er likevel ikke bare forbeholdt pelsdyrnæringen.

Både storfe- og sauehold er også næringer der det blir avslørt at dyr lider som følge av eiere ute av stand til å ta vare på buskapen. Senest i fjor ble en kvinne dømt for sauemishandling i Ørsta, og en bonde dømt for utsulting av dyr i Fauske. I Sogn og Fjordane måtte Mattilsynet avlive 50 vanstelte dyr i 2011.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang (68) reagerer nå på at pelsdyrnæringen er alene om å få kritikk når avsløringer om vanskjøtting forekommer.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang fra Øye i Ørsta

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang skjønner ikke hvorfor enkelte oppdrettere vil risikere å tape penger på mislighold.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Helt utrolig

– Det er helt utrolig at hele pelsnæringen blir skyteskive, mens det er de personlige tragediene som får fokus dersom det blir gjort lignende avsløringer i for eksempel storfedrift.

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang (70) bor i Norangdal i Møre og Romsdal – ei av bygdene i Norge med størst pelsdyrdrift i Norge, i forhold til folketall. Han er forferdet over Dagsrevyens avsløringer onsdag om ytterligere mislighold av pelsdyr i Norge.

Les også: – En hån mot dyrenes behov

Les også: – Nå må dyretorturen ta slutt

Selv har han 1.200 rever på farmen sin, og sier det er vanskelig å drive i ei næring som stadig opplever bølger av negativ blest fra media.

Taper penger

– Det var veldig trist å se de mishandlede dyrene, og det fins helt klart enkeltindivider som ikke klarer å ta vare på pelsdyrene sine. Det blir likevel feil å skyte mot hele næringen, for de aller aller fleste driver i henhold til regelverket, sier Nordang.

Han understreker at pelsdyrdrift er en av de mest gjennomkontrollerte næringene i landet, med opptil fem årlige kontroller fra Mattilsynet og uforvarslede besøk av lokal veterinær.

I et økonomisk perspektiv har Nordang uansett problemer med å fatte hvorfor noen ønsker å slurve med dyrenes ve og vel.

– Jeg må spørre – hvorfor driver vi med pelsdrift? Jo, fordi vi skal selge skinnet. De dyrene som blir vist på nyhetene er ikke verdt særlig mye i den forfatningen de er i, og det går ut over drivernes inntekter.

Media overdriver

Jetmund Øye driver også med pelsdyrhold i Norangdal, med 6.500 mink og 350 rever på farmen sin.

Han mener det kan virke som om media vil pelsdyrnæringen til livs ved å servere publikum unyanserte vinklinger og stadig svartmalte oppslag.

– Når vi har åpne dager på gården er alle som kommer på besøk positive, og sier de har fått et godt inntrykk av driften vår. I media blir næringen fremstilt som mye verre enn den faktisk er, sier Øye.

Saken fortsetter under bildet

Skadet mink på norsk pelsdyrfarm

– Minker med skinnskader kan gå 50–100 kroner ned i verdi på auksjoner, sier Jetmund Øye.

Foto: Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet

Øye er ikke ute etter å rosemale næringen, og sier det alltid vil være syke dyr som trenger behandling eller må avlives. Likevel – slike tilfeller fins i alle dyrehushold.

– Poenget er å avle opp flottest mulig dyr. Det er ikke mulig å gjøre dette hvis revene og minkene ikke får god behandling. Skade på skinnet kan fort bety 50 til 100 kroner i tapte inntekter per skinn, og det er mye penger.

Prisøkning

Per dags dato er et minkskinn verdt ca. 600 kroner på internasjonale auksjoner – en pris som har hatt en stødig økning de siste årene.

Norge står for 600.000 – altså ca. 1,2 prosent – av de 50 millioner minkskinnene som blir produsert på verdensbasis hvert eneste år.