– Det er katastrofalt hvis Åkneset raser ut og nødnettet ikke virker

– Hvis Åkneset raser ut, og tusenvis av mennesker skal evakueres, kan den dårlige dekningen på det nye nødnettet bli katrastrofal, frykter Kjell Jogerud. Han er daglig leder ved Nasjonalt senter for fjellovervåkning.

Video Åknestsunami

Den ustabile fjellsida Åkneset vil i framtida rase ut og forårsake en tsunami. Ved Nasjonalt senter for fjellovervåkning frykter man at nødnettet ikke virker når flere tusen skal evakueres. Videoen ble sendt i programmet Schrödingers katt.

Foto: NRK

Kjell Jogerud

Kjell Jogerud mener at det nye nødnettet er en katastrofe.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Det nye nødnettet skulle dekke opp mot 80 prosent av Norge, men mange steder i landet blir det en langt dårligere dekning. På Sunnmøre er kravet senket fra 88 prosent til 61 prosent. I Sogn og Fjordane er dekningskravet senket fra 86 prosent til kun 57 prosent.

Tsunami

Kjell Jogerud ved Nasjonalt senter for fjellovervåkning er bekymret. Senteret overvåker nøye den ustabile fjellsiden Åkneset mellom Stranda og Hellesylt som hvert år beveger seg med noen centimeter. Skulle det bli et ras her, vil det utvikles enorme flodbølger som går flere titals høydemeter opp over land. 10 kommuner vil bli rammet.

– Vi har en av de største beredskapsutfordringene som finnes i landet, men jeg tror ikke nødnettet vil ha dekning i de indre fjordstrøkene på Sunnmøre, sier Jogerud. Han mener det er en skandale at det nye nødnettet ikke vil ha bedre dekning enn det gamle.

Tusenvis må evakueres

Ingen vet om Åkneset vil rase ut i neste måned eller om 20 år, men at raset vil komme, er sikkert. Mellom 5000 og 7000 mennesker som bor i områdene må evakueres.Tanken på at dette vil skje etter at det gamle sambandet er ute av drift, liker ikke Jogerud.

– Konsekvensen kan bli katastrofal, sier han. Han tror politikerne må bevilge mer penger, for at dekningsgraden skal bli bedre. Han mener også at det bør ryddes opp i hvem som faktisk bør ha ansvar for utbyggingen av nødnettet.

LES OGSÅ: