– Jeg fortalte ham at jeg var skuffet

Steffen Kjærgaard ringte rundt i sykkelmiljøet på tirsdag for å fortelle at han skulle innrømme dopingbruk. Kurt Asle Arvesen reagerte med skuffelse, men også forståelse.

Kurt Asle Arvesen

Tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen håpet i det lengste at Norge skulle bli skånet for dopingskandaler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tidligere proffsyklist og avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, la kortene på bordet og innrømmet omfattende dopingbruk under en pressekonferanse noen på tirsdag.

– Han sa at han skulle ha en pressekonferanse der han skulle fortelle om sin dopinghistorie. Han gikk ikke så mye i detalj, for han hadde flere å ringe til før dette kom ut, sier Kurt Asle Arvesen til NRK.

– Jeg sa at det var skuffende. Jeg sa at jeg hadde hatt troa på ham, men at jeg forstår hans situasjon. Han har hatt det vanskelig i det siste, og til slutt hadde han ikke samvittighet til å holde kjeft, sier Arvesen.

Også terrengsyklist Gunn-Rita Dahle Flesjå fikk en telefon fra Kjærgaard, forteller ektemann og trener Kenneth Flesjå.

– Han snakket med Gunn-Rita og fortalte at han hadde valgt å komme fram med en løgn som hadde delt i mange, mange år. Han sa at han hadde hatt det tøft de siste dagene, sier Flesjå.

I kjølvannet av Armstrong

Innrømmelsen kommer i kjølvannet av at Lance Armstrong ble avslørt og fratatt alle sine syv Tour de France-titler på mandag.

Kjærgaard har i en årrekke nektet for å ha dopet seg, men måtte ta den tunge ringerunden på tirsdag.

– På én måte forstår jeg at han har ventet så lenge, siden han har sittet i den jobben han har hatt. Men det forsvarer ikke det han har gjort, sier Arvesen.

Kjærgaard syklet på samme lag som Armstrong i 2000 og 2001, og hans innrømmelse gjør at Norge nå har fått sin egen dopingskandale.

– Jeg trodde i det lengste at vi kunne bli skånet for slike avsløringer rundt norske syklister, men den gang ei, sier Arvesen.

Saken fortsetter under bildet

Frank Schleck, Kurt-Asle Arvesen

Kurt Asle Arvesen har en lang karriere som proffsyklist. Her med Franck Schleck under Tour de France i 2008.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

Skadelig

– Hva har dette å si for sykkelsporten?

– Det er absolutt skadelig. Kjærgaard har vært landslagssjef i seks år, og mange har hatt han som forbilde.

– Hvilke tanker gjør du deg om alle disse dopingskandalene?

– Det er absolutt på tide at alt kommer opp til overflaten. Dette har vært en lang prosess, og nå har vi nådd bunnen. Kanskje vi kan begynne å konsentrere oss om det vi skal – nemlig å trene og sykle løp, sier Arvesen oppgitt.

Les også: – Ikke usannsynlig at jeg er «Rider-19»

Ser lyset

På spørsmål om hva som kan gjøres for å hindre at den oppvoksende generasjonen med syklister doper seg, sier Arvesen at han ikke er bekymret for fremtiden.

– Jeg tror disse skandalene som nå blir dratt frem virker avskrekkende på dem som sitter med tanker om å dope seg. I dag er det helt andre rutiner og dopingkontroller enn tidligere, så jeg velger å tro at sykkelsporten har en lys framtid.