Hopp til innhold

– Møre og Romsdal er en bremsekloss

Møre og Romsdal står i vegen for en større utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo, mener ordføreren i Eid, Alfred Bjørlo (V).

Alfred Bjørlo, Venstre i fylkestinget

Ordføreren i Eid, Alfred Bjørlo (V) er kritisk til at Møre og Romsdal vil stå alene som fylke.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Onsdag var ordførere og byråkrater i Nordfjord og på Sunnmøre samlet i Ørsta for å diskutere regionreformen, men Møre og Romsdal fylkeskommune har ikke ønsket noen sammenslåing med andre fylker.

Dette standpunktet får konsekvenser i kampen for å få flyttet ut statlige arbeidsplasser til regionene, mener Bjørlo som var tilstede under møtet i Ørsta.

– Jeg tenker at dette blir brukt som en hendig unnskyldning for sentrale statsmakter i Oslo for ikke å gi fra seg makt, oppgaver og arbeidsplasser utover i landet. Nå bruker alle vi andre regionreformen som en brekkstang, og vi sier at med større regioner må det følge flere oppgaver. Men når Møre og Romsdal sitter og blokkerer, og ikke vil snakke med andre engang, så vil svaret fra Oslo være at Møre og Romsdal får fortsette som eget fylke, men det blir ikke en regionreform der vi får flyttet makt og oppgaver, sier Alfred Bjørlo.

Ulike vegvalg

Møte mellom Nordfjordrådet og Sunnmøre regionråd

Ordføreren i Ørsta, Stein Aam (Sp) og ordføreren i Hornindal, Stig Olav Lødemel (H) i munter samtale i Ørsta.

Foto: Trond Vestre / NRK

Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er i ferd med å gjøre to ulike vegvalg i regionreformen. Sogn og Fjordane er i forhandlinger med Hordaland og Rogaland om en sammenslåing, og forhandlingene har kommet ganske langt. I fylkestinget i Møre og Romsdal ønsker et stort flertall at Møre og Romsdal fortsetter som eget fylke.

Men møtet i Ørsta viste at Sunnmøre og Nordfjord har mye å snakke om, og at en felles region der både Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er med, vekker sympati og gode følelser.

Dag Vaagen, Jørgen Amdam og Oddvar Myklebust

Ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap), i midten, diskuterer regionreformen.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Men skal disse være i samme båt så må det skje sammen med en tredje part, og det er jo ett av alternativene som har vært diskutert her i dag, nemlig Hordaland, Sog og Fjordane og Møre og Romsdal eller deler av Møre og Romsdal, sier ordfører i Volda, Jørgen Amdam (Ap).

– Kunne du tenke deg en slik region?

– Ja, men da kan ikke Rogaland være med, det blir for stort, sier Amdam.

Vil ha med Møre og Romsdal

Kristin Maurstad

Kristin Maurstad (Ap) er ordfører i Vågsøy.

Foto: Trond Vestre / NRK

Sogn og Fjordane fylkeskommune vil ha med seg Møre og Romsdal i forhandlingene om en vestlandsregion, men det er blitt avvist. Ordføreren i Vågsøy, Kristin Maurstad (Ap) er skeptisk til å bli en del av en region der også Rogaland er med og kunne tenke seg å bytte ut Rogaland med Møre og Romsdal.

– Det mest realistiske er at Sogn og Fjordane går sørover mot Hordaland på ett eller annet vis og så blir det spennende å se hva som skjer med Møre og Romsdal, sier Kristin Maurstad.

Står fast på vedtak om eget fylke

Både ordføreren i Ålesund og ordføreren i Stranda er medlemmer av fylkestinget i Møre og Romsdal. Begge var positivt overrasket over at Sunnmøre og Nordfjord fant hverandre så godt under diskusjonene i Ørsta. Men begge er tydelige på at de står fast på det som fylkestinget i Møre og Romsdal har vedtatt.

– Primært står jeg veldig på det vedtaket som fylkestinget i Møre og Romsdal har gjort, nemlig at Møre og Romsdal klarer seg veldig godt som eget fylket også for fremtiden. Samtidig skal vi snakke med og lytte til de som vil snakke med oss, sier ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap).